ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Ειδησάρια τα μείζονα


Ούτε πρωτοφανές είναι ούτε αποτελεί μία επιπλέον ελληνική ιδιαιτερότητα. Θα συμβαίνει και αλλού, εμείς όμως οφείλουμε να βλέπουμε πρωτίστως τα του οίκου μας. Σε μια είδηση όντως συγκλονιστική, σε ένα SOS πράγματι οικουμενικού χαρακτήρα, τα κάθε τύπου ΜΜΕ δεν διέθεσαν ούτε το ένα δεκακισχιλιοστό του χρόνου και του χώρου που αφιερώνουν καθημερινά στη λεπτομερέστατη κάλυψη όσων συμβαίνουν στα σίριαλ και στα τηλεοπτικά ριάλιτι. Τα νέα για τον πραγματικό κόσμο, με τις ποικίλες ζόρικες κρίσεις του, αναμειγνύονται με το κουτσομπολιό για τους «ήρωες του γυαλιού», είτε ρόλοι σε σειρές είναι είτε «πολεμιστές» σε κάποιο ριάλιτι ανταγωνιστικής κακότητας. Ουδεμία αξιολόγηση ή διάκριση. Στάρι και ήρα μαζί.

Ποια η σοβαρότατη είδηση που πέρασε δίχως να πολυακουστεί, μάλλον επειδή κάποιοι καλοί άνθρωποι νοιάζονται για την ψυχική μας γαλήνη; Το «Ρολόι της Αποκάλυψης», όπως δήλωσαν στις 24 Ιανουαρίου οι επιστήμονες που το διαχειρίζονται, δείχνει ότι πλέον απέχουμε μόλις 90 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα της ολικής καταστροφής. Στη διάρκεια του 2022 ο λεπτοδείκτης πήγε δέκα λεπτά μπροστά. Ποτέ άλλοτε δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά στη συντέλεια – και δεν φταίει κανένας Θεός. Οι αιτίες; Ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι πυρηνικές απειλές, ρωσικές και βορειοκορεατικές. Η κλιματική κατάρρευση. Το λιώσιμο των παγετώνων, που ενδέχεται να απελευθερώσει αρχέγονους ιούς. Οι διάφοροι Ηρόστρατοι που κυκλοφορούν εκεί έξω. Τα μαθήματα αλληλεγγύης που ΔΕΝ πήρε η οικουμένη στην πανδημία.

Η πανδημία; Μα δεν τελειώσαμε; Οχι, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πλην εις ώτα μη ακουόντων. H κόβιντ 19, επιμένει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, συνεχίζει να συνιστά κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Γι’ αυτό και ο Οργανισμός διατηρεί το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Οι νεκροί παγκοσμίως; Περί τα 6,5 εκατ. άνθρωποι, με βάση τις επίσημες εθνικές αναφορές. Τον Μάιο του 2022, όμως, ο ΠΟΥ δήλωνε ότι τεράστιες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, και μια ολόκληρη ήπειρος, η Αφρική, υποκατέγραφαν τους θανάτους (μόνο το 10%) και ομολογούσε τους φόβους του πως είχαν ήδη πεθάνει 15,5 εκατομμύρια.

Οι νεκροί στην Ελλάδα; Από την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ μάθαμε για τους νεκρούς της εβδομάδας: 169. Οχι όμως για το σύνολο, για τα 34.779 θύματα. «Αυτό ήταν το ριζικό τους»; Και τότε τι το χρειαζόμαστε το υπουργείο Υγείας; Τα υπουργεία γενικώς;

Παντελής Μπουκάλας
Kαθημερινή (04.02.2023)