ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης στον Β΄ γύρο των προεδρικών στην Κύπρο


Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι, τελικώς, οι δύο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου.
Με καταμετρημένο πάνω το 100% των ψήφων, ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ αλλά πλέον ανεξάρτητος πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης (που υποστηρίζεται στην τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία από το Δημοκρατικό Κόμμα – ΔΗΚΟ και άλλα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου) έκοψε πρώτος το νήμα με 32,04%, με τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη να ακολουθεί στη δεύτερη θέση της κούρσας του πρώτο γύρου με 29,61%, και τον Αβέρωφ Νεοφύτου (του Δημοκρατικού Συναγερμού – ΔΗΣΥ) στην τρίτη με 26,11%. 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν και προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ ο ίδιος, κατέβηκε στην εκλογική μάχη ως ανεξάρτητος, με την υποστήριξη πλήθους κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Αλληλεγγύη), ενάντια στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθυμίζεται πως είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών από την 1η Μαρτίου του 2018 μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου του 2022.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, από την άλλη μεριά, υπενθυμίζεται πως είχε διατελέσει την τελευταία δεκαετία βασικός διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό.
«Η ετυμηγορία του λαού είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου… Σε αυτήν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό. Έχω ήδη συγχαρεί τους ανθυποψηφίους μου για την επιτυχία τους. Δώσαμε έναν αγώνα σε αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Πήραμε περισσότερες ψήφους από ό,τι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογραμμίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ «λειτουργεί θεσμικά» και ότι «θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής στη βουλή και στην κοινωνία».
Ο Β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου.