ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Αντιδράσεις για Δανδουλάκη και Ράντου που «έσπασαν» την απεργία του ΣΕΗ


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης η απόφαση της Κάτιας Δανδουλάκη αλλά και της Ελένης Ράντου να μη συμμετέχουν στην διήμερη απεργία που κήρυξε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ.
Μάλιστα, την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με την συμμετοχή καλλιτεχνών, εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού, αλλά και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών να είναι μαζική.
Παρά τη γενική απεργία, η Κάτια Δανδουλάκη αποφάσισε να λειτουργήσει κανονικά το θέατρό της και να ανέβει η παράσταση «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», ενώ κάτι ανάλογο έπραξε και η Ελένη Ράντου. Η Δανδουλάκη εξήγησε μάλιστα μιλώντας στον Alpha γιατί δε συμμετείχε στην απεργία:
«Αυτά τα θέματα, που είναι πολύ μεγάλα, δεν λύνονται στο πόδι. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι χρειάζεται μια πάρα πολύ γερή ενημέρωση και να καταλάβουμε ότι δεν διαφωνεί κανένας με τον στόχο. Είναι μια κατάσταση που υπάρχει 20 και χρόνια και βρέθηκε να γίνει μια απεργία, επειδή συμφωνούμε όλοι; Συμφωνώ, είμαι ιδιώτης παραγωγός, αλλά είμαι και ηθοποιός. Βρέθηκε αυτή η στιγμή, όταν το θέατρο πεθαίνει στην κυριολεξία, όταν παίζουμε κι έχουμε κηδέψει τη μητέρα μας, τον πατέρα μας, τους αδερφούς μας και έχουμε παίξει με 40 πυρετό».
Και πρόσθεσε: 
«Ποιος λόγος θα με κάνει να κλείσω ένα θέατρο, που είναι ναός. Καταρχήν, δεν έχω κάτι να διαμαρτυρηθώ, γιατί όλοι συμφωνούμε. Μου φαίνεται τρελό και υποτιμά τη νοημοσύνη μου. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να ενημερωθούν περί τίνος πρόκειται. Δεν έχει στόχο. Μου φταίει κάποιος και πάω και σκοτώνω κάποιον άλλον; Κλείνω ποιο θέατρο; Το πονεμένο; Από μικρή δεν τα καταλάβαινα αυτά. Μη μου πουν ότι δεν είμαι μαζί με τους συναδέλφους. Δεν έχει λογική. Πρέπει να γίνει απεργία τώρα και μάλιστα διήμερη; Ας κάτσουμε να σκεφτούμε… Άντε μία ημέρα κάνουμε απεργία. Δύο; Άντε και τρίτη; Όχι, ευχαριστώ. Το θέατρο δεν είναι για να βγαίνουμε στη σκηνή, ούτε να κάνουμε κήρυγμα ούτε να τους λέμε τα προβλήματά μας. Αυτά λέγονται στα υπουργεία, στους δρόμους. Το θέατρο δεν το αγγίζουμε. Η στάση μας είναι πολιτική, όχι κομματική και όχι ξαφνικά δύο μήνες πριν τις εκλογές».

Η Ελένη Ράντου, από την πλευρά της, με ανάρτηση που έκανε στα social media, τοποθέτηκε για τους λόγους με τους οποίους διαφώνησε με το ΣΕΗ και δεν συμμετείχε στη διήμερη απεργία που κήρυξε το σωματείο.
«Ας μην αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση, μετρώντας ποσοστά επιτυχίας, το αίτημα για ένα πτυχίο αντάξιο των σπουδών, είναι τόσο δίκαιο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί απο κανέναν. Οι διαφωνίες πάνω στον τρόπο που διεκδικείται αυτό το δίκαιο, δεν μειώνουν την υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης να δώσει μια λύση αξιοπρέπειας σε τόσα νεανικά όνειρα. Ο στόχος παραμένει αυτός», έγραψε χαρακτηριστικά.
«Δώστε μια λύση σε ένα γόρδιο δεσμό χρόνων που κάνει τη σπουδή, κάτι σαν μεταξύ μας μυστικό, που δεν αναγνωρίζεται πουθενά. Δώστε στους νέους ανθρώπους την αξιοπρέπεια που στερήθηκε η δική μας γενιά», πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Το ερώτημα για το αν το κλείσιμο των θεάτρων είναι μοχλός πίεσης της εκάστοτε κυβέρνησης, ή αν πυροβολούμε τα πόδια μας με αυτόν το τρόπο, είναι μια άλλη κουβέντα, για άλλη στιγμή» κατέληξε η Ελένη Ράντου στη δημοσίευση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Η απόφασή τους, όπως προαναφέρθηκε, σχολιάστηκε έντονα: