ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: «Παράθυρο 72 ωρών» για την ανεύρεση επιζώντων, πάνω από 7.000 οι νεκροί


Δραματικές είναι οι ώρες σε Τουρκία και Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς, των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια για ανεύρεση επιζώντων κάτω από συντρίμμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, υπάρχει ένα «κρίσιμο παράθυρο 72 ωρών», με τα σωστικά συνεργεία από κάθε γωνιά του πλανήτη να δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν ζωντανούς κάτω από τα χαλάσματα.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα χαλάσματα και έχουν μεταφερθεί σε τοπικά νοσοκομεία οι περισσότεροι σε κρίσιμη κατάσταση. Με τις καιρικές συνθήκες να είναι δύσκολες στην περιοχή με πολύ κρύο και χιόνι ζήτημα παραμένει το που θα στεγαστούν όσοι επέζησαν το χτύπημα του σεισμού.
Η Τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε πως έχει επιτάξει όλα τα ξενοδοχεία της Αττάλειας και 50.000 κλίνες είναι από σήμερα διαθέσιμες στους πληγέντες που θα μεταφερθούν στο σημείο από τις τουρκικές αρχές.
Επίσης από τις πρώτες ώρες της καταστροφής ο τουρκικός στρατός έχει στείλει στην περιοχή 54.000 στρατιωτικές σκηνές στις οποίες έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 100.000 κρεβάτια.
Περισσότεροι από 53.000 διασώστες και εθελοντές εργάζονται σε 24ωρη βάση σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Υπογραμμίζεται πως λόγω των σημαντικών ζημιών που έχει υποστεί το δίκτυο τηλεπικοινωνιών στην περιοχή η Τουρκία έχει δεσμεύσει 2 τηεπικοινωνιακούς δορυφόρους για τις ανάγκες των πληγέντων.
Σύμφωνα με το SkyNews, τα πράγματα είναι καλύτερα για την Τουρκία σε σύγκριση με τη Συρία, που υπολείπεται σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τέτοιες συνθήκες, ενώ και η άφιξη διεθνών εμπειρογνωμόνων και ομάδων διάσωσης συνιστά τεράστια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις με διάφορες ομάδες ανταρτών που κατέχουν διαφορετικά μέρη της επικράτειας, ιδιαίτερα στη βορειοδυτική Συρία.
«Είμαι βέβαιος ότι θα απαιτήσει κάποια διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Άσαντ, η οποία μπορεί να είναι δυσάρεστη για ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη σε αυτήν την περίπτωση» δήλωσε ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου, σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, φαρμάκων και τροφίμων, η μεταφορά σκύλων ανιχνευτών, ανθρώπινης τεχνογνωσίας και εξοπλισμού θα αποδειχθεί πιο δύσκολη.

Πάνω από 7.000 οι νεκροί

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε απόψε ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.434 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31.777 τραυματίστηκαν. Ο νεότερος απολογισμός των τουρκικών αρχών ανεβάζει σε 7.266 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 812 και οι τραυματίες 1.449.
Σύμφωνα εξάλλου με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 900 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.300. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι «θα αυξηθούν δραματικά», προειδοποίησε η οργάνωση.