ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Κρίση στο BBC: Έλεγχος σε βάρος του προέδρου έπειτα από καταγγελίες διαπλοκής


Σε θέση άμυνας βρίσκεται ο πρόεδρος του BBC, Ριτσαρντ Σαρπ ο οποίος κλήθηκε και παρείχε εξηγήσεις στο αγγλικό κοινοβούλιο για κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να παρείχε οικονομικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον, όταν ήταν πρωθυπουργός, και ότι έπαιξαν ρόλο για τον διορισμό του στο BBC.
«Δεν έχω δώσει ποτέ οικονομικές συμβουλές στον πρώην πρωθυπουργό», υποστήριξε ο Σαρπ στην αρμόδια Επιτροπή Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων έπειτα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία τον παρουσιάζουν να έχει βοηθήσει τον Μπόρις Τζόνσον στη ρύθμιση εγγύησης δανείου, λίγες εβδομάδες προτού ο τότε πρωθυπουργός τον προτείνει για την θέση του προέδρου του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.
Παράλληλα με αφορμή τις κατηγορίες και τα «πυρά» τα οποία δέχεται ο Σαρπ το διοικητικό συμβούλιο του BBC γνωστοποίησε ότι θα διερευνήσει το θέμα.
Ο Σαρπ εμμένει στην αρχική δήλωση και επανήλθε τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό για τις προσωπικές οικονομικές υποθέσεις του Τζόνσον επαναλαμβάνοντας ότι «δεν διευκόλυνα κανένα δάνειο». Κάτι το οποίο είπε και ενώπιον της Επιτροπής του αγγλικού Κοινοβουλίου χθες.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα τους οι «The Sunday Τimes», είχαν αναφέρει ότι ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Ριτσαρντ Σαρπ, 66 ετών, ο οποίος υπήρξε και χορηγός του Συντηρητικού κόμματος του Τζόνσον, συμμετείχε στη διευθέτηση εγγυητή για δάνειο περίπου 800.000 λιρών (ή 901.000 ευρώ) του πρώην πρωθυπουργού, αφού είχε φτάσει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης του για την θέση του προέδρου στο BBC.
Βέβαια ο Σαρπ παλαιότερα είχε δηλώσει ότι «απλώς συνέδεα» ανθρώπους. «Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», είχε υποστηρίξει, ισχυριζόμενος ότι «δεν είχα καμία περαιτέρω ανάμειξη».
Δεν έλαβε οικονομικές συμβουλές από τον Σάρπ ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού, ενώ αποστάσεις από το θέμα πήρε το BBC με εκπρόσωπο του να δηλώνει ότι «τo BBC δεν εμπλέκεται στην διαδικασία πρόσληψης για την θέση του προέδρου του και οποιεσδήποτε απορίες είναι θέμα της κυβέρνησης».
«Το έργο μας στο BBC έχει τις ρίζες του στην εμπιστοσύνη. Αν και ο διορισμός του προέδρου του BBC είναι αποκλειστικά θέμα της κυβέρνησης, θέλω να διαβεβαιώσω ότι έχουν εφαρμοστεί όλες οι κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σαρπ αναφερόμενος στην πρόσληψη του.
Η Αντιπολίτευση ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα, με την πρόεδρο του Εργατικού κόμματος Ανελίζ Ντοντς με επιστολή της στον Κοινοβουλευτικό Επίτροπο Προτύπων να ζητά «επείγουσα έρευνα».