ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Μητσοτάκης VS τραπεζιτών: Το ντέρμπι ήτανε στημένο…


Δεν ξέρουμε αν ο πρωθυπουργός μπορεί να επαναλάβει την πρόσφατη δήλωσή του ότι τον πολεμούν τα… συμφέροντα (!), αλλά συνεχίζει ακάθεκτος: Τα βάζει και με τους… τραπεζίτες! Μόνο που υπάρχουν ορισμένα «αλλά»:
  • υπουργός Οικονομικών στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχε δυο συσκέψεις με τις διοικήσεις των τραπεζών. Οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ δύσκολο κλίμα. «Θα φάμε όλοι ξύλο και πρώτα απ΄ όλους εσείς», φέρεται να είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ απείλησε τις τράπεζες πως εάν δεν λάβουν μέτρα για τους δανειολήπτες και τα επιτόκια θα επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση των κερδών τους.
  • - Είναι σαφές πως ο υπουργός Οικονομικών δεν θα προχωρούσε σε τέτοια απειλή, αν προηγουμένως δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού!
  • -Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, δυο ημέρες, στο Λονδίνο όπου είχε συνάντηση με ξένους επενδυτές, διέψευσε τον υπουργό του επί των Οικονομικών, όχι μόνο αποκλείοντας έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, αλλά και πλέκοντας το εγκώμιο σε αυτές!
  • -Επιστρέφοντας από το Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός έβαλε κατά των τραπεζών, για την πολιτική τους με τα επιτόκια.
  • -Την Παρασκευή οι μετοχές των τραπεζών έπεσαν στο Χρηματιστήριο των Αθηνών πάνω από 3%, πτώση που συνδυάζεται ευθέως από τους αναλυτές με την παρέμβαση του πρωθυπουργού!
  • -Η κυβέρνηση, όμως, δίνει νέα προθεσμία στις τράπεζες να παρουσιάσουν πιο ρεαλιστικές προτάσεις. Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, δεν προτίθεται να νομοθετήσει. Οπότε πόσο να …πιεστούν οι τράπεζες;
  • -Την ίδια στιγμή, βρήκαν αντικείμενο και τα …κανάλια, που όταν έθεσε ο πρωθυπουργός το θέμα ξέχασαν για λίγο την «Κιβωτό του Κόσμου», τον πατέρα Αντώνιο και την Πρεσβυτέρα και τα «έχωσαν» στους τραπεζίτες που «μας πίνουμε το αίμα». Είπαμε: Ακόμα και στους τραπεζίτες θα επιτιθέμεθα, προκειμένου να στηρίξουμε την κυβέρνηση!
  • -Οι τραπεζίτες, μέχρι τώρα, ζούσαν σε… «ροζ συννεφάκια» πιστεύοντας πως θα εκμεταλλεύονται τους πολίτες, χωρίς αντιδράσεις. Τα …τζατζαρίσματα με την κυβέρνηση, μάλιστα, δεν πρόκειται να ταράξουν τη σχέση τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς αναγνωρίζουν πως τους ικανοποιεί όλα σχεδόν τα αιτήματα!
Τώρα τι θα συμβεί; Οι τραπεζίτες θα αυγατίσουν λίγο την προσφορά τους και όλα καλά και όλα ωραία!
Πώς το έλεγε το τραγούδι του Παπακωνσταντίνου; Ντέρμπι ήτανε στημένο από το καταστημένο; Εμ, αμφιβάλλει κανείς!

Βασίλης Σκουρής
Παιχνίδια Εξουσίας / ieidiseis