ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Ανακρίνεται η Εύα Καϊλή για το Qatargate - Οταν αποθέωνε το Κατάρ για… πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα


- Εκτός της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών 
- Διεγράφη από το 
ΠΑΣΟΚ με απόφαση Ανδρουλάκη

Στην υπόθεση του σκανδάλου λόμπινγκ στην Ευρωβουλή εμπλέκεται, η Εύα Καϊλή. Η ευρωβουλευτής, ανακρίνεται από τις βελγικές αρχές, ενώ το πρωί της Παρασκευής συνελήφθη ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Την ίδια ώρα πληροφορίες για σύλληψη της Εύας Καϊλή από τις βελγικές αρχές μετά τη διαδικασία ανάκρισης για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ευρωβουλή, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο  Ειδήσεων (AFP) που αναφέρει σχετικά:
«Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή».
Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.
Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.
Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Εκτός της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών - Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

Με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη διεγράφη η Εύα Καΐλή από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καθώς ερευνάται από την βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμειξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από αραβική χώρα και πιό συγκεκριμένα από το Κατάρ.
Επίσης η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.
Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οταν η Καϊλη αποθέωνε το Κατάρ για… πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα 

Δεν έχουν περάσει παρά 20 ημέρες από μία μάλλον «ιστορική» ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο. Ηταν 22 Νοεμβρίου όταν η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είχε προχωρήσει σε ένθερμες δηλώσεις στήριξης προς το Κατάρ, στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο που είναι σε εξέλιξη και παρά τις καταγγελίες ότι πολλές από τις υποδομές του Μουντιάλ ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένων παραβιάσεων εργατικών δικαιωμάτων.
Παρά τις καταγγελίες και αποκαλύψεις (του Guardian) για περίπου 6.500 νεκρούς εργάτες μόνο για τα έργα του Μουντιάλ η κ. Καϊλή είχε μιλήσει για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στο Κατάρ, επικαλούμενη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Υποστήριζε, ακόμη, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».
Η Εύα Καϊλή, όμως, δεν έμεινε εκεί, αλλά εγκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν μπούλιγκ εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».