ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Ιδιωτικοποιήσεις θέλετε; Εντάξει λοιπόν, να γίνουμε Τέξας!


Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Από Αμερική κάτι κατέχω, έχω ρίξει τις τσάρκες μου. Κυρίως Ανατολική και Δυτική ακτή, Νεβάδα και Τζέρσυ για τους γνωστούς λόγους, ως εκεί, που να τρέχεις τώρα κρος κάντρι, ατέλειωτα τα χιλιόμετρα.Οπότε από Τέξας, μόνο φωτογραφίες και άσματα. Συν κάτι που μου είχε πει ο φίλος μου ο Γιώργης, που πήγε στο Χιούστον και ζήτησε πρωινό και του σερβίρανε μια μπριζόλα ίσαμε δυο παντόφλες μπούφαλο!

Με έφερε, όμως, κοντά στην πολιτεία του Μοναχικού Αστεριού η κουμπάρα μου η Γωγώ, προχτές που έγραψα μια εξυπνάδα στο τουίτερ για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη φορολογία και απάντησε:
«Να γίνουμε Τέξας»! Και μπήκε το σαράκι στο μυαλό μου και το τραγάνισε και δεν άντεξα εγώ και εισέβαλα στο ψαχτήρι και αναζήτησα το στόρι με τη φορολογία των Τεξανών και έμαθα ότι δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος εκεί σιαπέρα, ντιπ τίποτα, νούκου, τσεβά που λέμε και στα βλάχικα. Επίσης δεν έχει φόρο κληρονομιάς και από ΕΝΦΙΑ, μόνο για ειδικές χρήσεις σε δαγκώνουνε για την ακίνητη περιουσία. Σημειώνω τέλος ότι φορολογούνται τα υγρά καύσιμα, τα σιγαρέτα και τα ξενοδοχεία και κάτι άλλα λιμά, μην τα πολυλογώ τώρα και το τραβάμε το σεντόνι. Α ναι, το λησμόνησα, φόρο βάνει η πολιτεία και στις πωλήσεις αγαθών, αλλά είναι νορμάλ έξι τοις εκατό και κάτι, συνολικά άμα το πάρεις δηλαδή οι Τεξανοί πληρώνουν τους μισούς φόρους από τους Νεοϋροκέζους. Οι απλοί πολίτες, γιατί οι εταιρείες στην Αμερική δεν πληρώνουν ούτε σέντσι εθιμικώ τω δικαίω.
Και κάθομαι τώρα εγώ και σκέφτομαι με το φτωχό μου το μυαλό:
  • Δημόσια υγεία καπούτ, την έστειλε στον άλλο κόσμο το νομοσχέδιο του Πλεύρη που το πήρε πάνω της η φουλαροφορούσα Γκάγκα.
  • Δημόσια παιδεία πνέει τα λοίσθια, σαράντα χιλιάδες παιδάκια έξω απ’ τα ΑΕΙ κάθε χρόνο και τα μεταπυχιακά θα γίνουν όλα επί πληρωμή.
  • Δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να ζήσουμε να τη θυμόμαστε, μπήκανε μέσα τα φαντς και την κάνανε φτίλια.
  • Δημόσια επικουρική ασφάλιση κλάφτα Χαράλαμπε, την πήρε παραμάζωμα ο Παναγιώτης «λέγε με Αουγκούστο» Τσακλόγλου και την ξαπόστειλε στο καζινάκι της αγοράς.
  • Δημόσια ύδρευση, έχει λυσσάξει ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέως να την χαρίσει κι αυτή στους ιδιώτες για να γίνει το νερό ποιοτικό και να μάθουμε να μην το σπαταλάμε.
  • Δημόσιες εθνικές οδοί, χα, χα καλό, το ξέρετε το ανέκδοτο με τις δημόσιες εθνικές οδούς; Αν δεν το ξέρετε, καθίστε να σας το πω εγώ!
Και μην πω για τους ιδιώτες διευθυντές στον ΕΦΚΑ που ήθελε να τοποθετήσει ο γίγαντας (τι γίγαντας, τιτάνας!) ο Χατζηδάκης και αγανάκτησε μέχρι και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και του έβγαλε κόκκινη κάρτα…

Και ξανασκέφτομαι εγώ με το πολύ πτωχό μου το μυαλό, αναπαράγοντας κάτι που είχε γράψει στο «Βήμα» ο Ι.Κ. Σιωμόπουλος πριν από 13 ολόκληρα χρόνια:
«Πώς είναι ακόμη δυνατόν οι Έλληνες να είναι συνεπείς φορολογούμενοι όταν η φορολογούσα αρχή έχει αναγάγει το αλισβερίσι σε καθημερινότητα; Ενδεικτικές περιπτώσεις κακομεταχείρισης των πολιτών αναφέρθηκαν. Υπάρχουν και άλλες ων ουκ έστιν αριθμός».
Και μιας και μιλάμε για αλισβερίσι, μην ξεχνάμε και αυτές τις περιβόητες προσλήψεις που ετοιμάζονται σιμά κοντά για το Δημόσιο και όπως όλα δείχνουν θα περνάει ο άλλος, θα περνάει η άλλη τις εξετάσεις και ύστερα θα κάθεται σε μια «δεξαμενή» και θα περιμένει μπας και ευαρεστηθεί κάποια «υπηρεσία» και πει «εσένα σε θέλω, εσύ μου χρειάζεσαι, πέρνα να προσληφθείς». Και α και ου…

Γι’ αυτό θα το πω και αμαρτίαν ουκ έχω:
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και γι’ αυτό το κράτος, τι λόγο έχουμε να πληρώνουμε φόρους; Αφού όλα εκχωρούνται στους ιδιώτες, ποιος ο λόγος να ξεφραγκιαζόμαστε; Για να προσλαμβάνονται τα δικά μας τα παιδιά που έλεγε ο Καρατζαφέρης ή για να δικαιώνεται ο Σαραμάγκου; Άσε που όπως πάει φορτσάτος ο Πιερρακάκης θα το καταργήσει εξ’ ολοκλήρου σε λίγο το Δημόσιο και όλα θα γίνονται με απλικέσιες. Αλλά ξέχασα κι εκεί απευθείας αναθέσεις πέφτουνε, θέλει φόρους το σύστημα για να λαδωθούν τα γρανάζια και να αποδώσουν καλύτερα και ταχύτερα…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost