ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

H ιστορία του Μανώλη Κυπραίου


Η «Αφύλαχτη Διάβαση» φιλοξενεί τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο και παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του που άλλαξε δραματικά μετά τον Ιούνιο του 2011 αλλά και για τις δημοσιογραφικές αποστολές του στα πολεμικά μέτωπα πριν πέσει θύμα της αστυνομικής βίας εκείνο το πρωινό στο Σύνταγμα και τραυματιστεί βαρύτατα.
Ο Μανώλης Κυπραίος μιλά στον Θωμά Σίδερη για όλα όσα έγιναν εκείνο τον Ιούνιο στην Αθήνα, τότε που εισαγόταν προς ψήφιση το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» με μέτρα συνακόλουθης λιτότητας, αλλά και για τον Γολγοθά στον οποίο υποχρεώθηκε να οδοιπορήσει τα επόμενα έντεκα χρόνια.
Τον Ιούνιο του 2011, ο Μανώλης Κυπραίος, δημοσιογράφος, βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, για να καλύψει τις διαδηλώσεις ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ο δημοσιογράφος είδε αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε ειρηνικούς διαδηλωτές και να τους χτυπούν βίαια με γκλοπ. 
Όπως ανέφερε ο ίδιος, όταν είπε στον επικεφαλής της μονάδας ΜΑΤ -ο οποίος τον ρώτησε γιατί έβγαζε φωτογραφίες- ότι είναι δημοσιογράφος, τον έβρισε και τον έδειξε σε έναν άλλο αστυνομικό της μονάδας του. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο αστυνομικός έριξε μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης μπροστά του, η οποία εξερράγη περίπου 50 εκατοστά μακριά. Ο Μανώλης έπεσε στο έδαφος και, όταν κατάφερε να σηκωθεί με τη βοήθεια κάποιων διαδηλωτών, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να ακούσει.
Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ ακούγονται ηχητικά τεκμήρια από τη Διεθνή Αμνηστία που σχετίζονται με την υπόθεση του βαρύτατου τραυματισμού του Μανώλη Κυπραίου.
  • Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, από 13:00 έως 14:00.