ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Νέα «δώρα» και εξυπηρετήσεις σε μιντιάρχες


Δριμεία κριτική της Νατάσας Γκαρά: «Η μόνη κληρονομιά που θα αφήσετε
 στον τόπο θα είναι ο στραγγαλισμός του Τύπου και τα σκάνδαλα»

Δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης περί «Ενίσχυσης δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο» άσκησε, κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Γκαρά.
Η κα Γκαρά τόνισε πως έχουμε καταντήσει να μιλάμε για «καθεστώς Μητσοτάκη», υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα έφτασε να καταγράψει την ντροπιαστική θέση 108 στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου.
«Καταστρατηγήσατε κάθε κανόνα διαφάνειας για τη χρηματοδότηση του Τύπου. Εκβιάζετε και χειραγωγείτε τα ΜΜΕ μέσα από τις λίστες Πέτσα και μέσω της αδιαφανούς κρατικής διαφήμισης. Μοιράζατε τα χρήματα του ελληνικού λαού, ανεξέλεγκτα, όπου θέλατε. Στοχοποιείτε Μέσα και ρεπόρτερ που τιμούν την ερευνητική δημοσιογραφία και φτάσατε μέχρι και να παρακολουθείτε δημοσιογράφους», υπογράμμισε.
«Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώσατε ότι δεν έχετε καμία απολύτως σχέση με τη φιλελεύθερη Ευρώπη, τις αρχές και τις λειτουργίες της, αλλά ακολουθείτε αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία επιλέγουν τη φίμωση, τη χειραγώγηση, τον έλεγχο της είδησης και, συνολικά, των μέσων ενημέρωσης. Δεν έχετε δικαίωμα να εκθέτετε τη χώρα κατά τον τρόπο αυτό. Με την αποχώρησή σας, δυστυχώς, η μόνη κληρονομιά που θα αφήσετε στον τόπο αυτό είναι ο στραγγαλισμός του Τύπου και σκάνδαλα σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής» είπε η κυρία Γκαρά.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε πως λίγους μήνες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση φέρνει νέα «δώρα» και εξυπηρετήσεις σε ημετέρους. Ανέφερε χαρακτηριστικά το άρθρο 32 που φέρνει την περαιτέρω μείωση του ελάχιστου αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, το άρθρο 31 με το οποίο δίνεται και νέα παράταση στην υποχρέωση των καναλιών να εκπέμψουν με σήμα υψηλής ευκρίνειας και την πρωτοφανή ρύθμιση του άρθρου 34, με την οποία επιτρέπεται να δίνεται ως αντάλλαγμα αγοράς μετοχών μιας επιχείρησης, διαφημιστικός χρόνος και χώρος.
Η Αν. Τομεάρχης Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε ξεχωριστή αναφορά και στο άρθρο 25 με το οποίο συστήνεται στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Επιτροπή Δεοντολογίας. Η κα Γκαρά έκανε λόγο για εξόχως προβληματικό άρθρο από το οποίο προκύπτουν σοβαρά ζητήματα.
Η βουλευτής Έβρου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «γονατογράφημα» με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την ανυπαρξία της πολιτικής της κυβέρνησης για την πραγματική στήριξη του Τύπου. Γι’ αυτό και ζήτησε διευκρινήσεις από τον υπουργό μιας και όπως δήλωσε, από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, μπορεί να προκύψουν μέχρι και «λουκέτα» για σημαντικό κομμάτι του Περιφερειακού Τύπου.
«Τα Μέσα Ενημέρωσης, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες δεν αξίζουν την απαξίωση, την υποβάθμιση, το καθεστώς διαστρέβλωσης και χειραγώγησης που επιχειρεί να καθιερώσει ως ‘‘κανονικότητα’’ στη δημόσια σφαίρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτεραιότητα και δέσμευση είναι η προάσπιση της, ανεξαρτησίας, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού, αλλά και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων Τύπου και των εργαζόμενων», κατέληξε η κα. Γκαρά.