ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «To ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του»


Προσκεκλημένος στην εκπομπή του Mega «Mega Σαββατοκύριακο», με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στ. Γκαντώνα, ήταν το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης ο κ. Χριστοδουλάκης ξεκαθάρισε ότι οι επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση για το ρεύμα δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ζητάει το ΠΑΣΟΚ από την αρχή της κρίσης για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι: 
«Στην επιδότηση του ρεύματος η κυβέρνηση παίρνει τα λεφτά από τους Έλληνες φορολογούμενους και τα επιστρέφει για να πληρώνουν τις σταθερά αυξημένες τιμές των ηλεκτροπαραγωγών, οι οποίοι δεν επιμερίζονται κανένα μερίδιο της κρίσης. Αυτοί που θησαύρισαν στις καλές εποχές, πρέπει να αναλάβουν ένα μερίδιο του κόστους. Εμείς τι έχουμε πει διαφορετικό; Να πάρουμε την τιμή πχ. του Μαΐου του 2021 και με ένα περιθώριο του 10% μεταβολής, να ξέρουμε ότι αυτή θα είναι η τελική τιμή λιανικής που θα φτάνει στον καταναλωτή». 
 Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, η οποία δεν κατέληξε σε τελικές αποφάσεις για τη διαχείριση των θεμάτων του φυσικού αερίου, αναρωτήθηκε: «Αφού η στρατηγική της κυβέρνησης για το φυσικό αέριο είναι η επιβολή πλαφόν, γιατί δεν κάνει το ίδιο και με τους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς;»

Για το θέμα της ακρίβειας στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ τόνισε την ανάγκη μείωσης των έμμεσων φόρων, καθώς είναι κοινωνικά άδικοι αφού δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια. Επισήμανε ότι το 71% των Ελλήνων έχει μειώσει την κατανάλωση των ειδών πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με στοιχεία της EΛΣΤΑΤ και το 28% βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχιας: «Μιλάμε για μείωση των έμμεσων φόρων και όχι κατάργηση, για να είμαστε ρεαλιστές, η οποία θα ενισχύσει την κατανάλωση και θα διατηρήσει τον απόλυτο αριθμό των φορολογικών εσόδων». 
Περαιτέρω μίλησε για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς έχουμε αύξηση του 30% στα προϊόντα και ο μισθός των πολιτών τελειώνει πολύ πριν τελειώσει ο μήνας. Στηλίτευσε την πολιτική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση: 
«Το μοντέλο που λέει ότι τα παίρνουν από όλους μας, με οριζόντιο τρόπο, που είναι κοινωνικά άδικος και μετά τα δίνουν με όρους υποτιθέμενης κυβερνητικής γενναιοδωρίας για να δημιουργήσουν δυνητικές εκλογικές πελατείες είναι προβληματικό. Δε θέλουμε πολίτες ομήρους. Δε θέλουμε πολίτες πελάτες».
Τόνισε την ανάγκη να πάψει να υφίσταται ως ένα βαθμό η κυβερνητική αλαζονεία, καθώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάζει.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα των δημοσκοπήσεων, τόνισε την αισιοδοξία του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, καθώς έχει σχεδόν διπλασιάσει την εκλογική του δύναμη, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. 
Αναφερόμενος στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων επεσήμανε:
«Υπάρχει ένα 34% των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή υπερδιπλάσιο της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ, που επικροτεί τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας του κόμματος. Όσο και αν δε βολεύει κάποιους, όσο και αν κάποιοι βάζουν πλασματικά διλήμματα για να εγκλωβίσουν τους πολίτες σε απολίτικη επιχειρηματολογία που δεν αφορά στα προβλήματα τους, όσο και αν κάποιοι κουράζονται από τις υποκλοπές και τα θέματα δημοκρατίας, όσο και αν κάποιοι δεν ακούν προτάσεις ώστε να είμαστε χρήσιμοι σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη, εμείς αποδεικνύουμε ότι αυτή η στρατηγική αποδίδει».