ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Ο Έβρος μαραζώνει κι η πατρίδα χαλαρώνει…


του Χρήστου Ξανθάκη

Οπότε βγαίνει αυτή η κατσαρίδα ο Τσιάρτας και απαιτεί να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ, τον τρολάρει ο «Οδηγητης» και επιστρέφει προχτες ο πάλαι ποτέ διεθνής μπαλαδόρος με νέο παραλήρημα:«Νιώθω περήφανος που τίμησα το εθνόσημο, σε αντίθεση με εσάς που το σιχαίνεστε. Όσο για τα 5 γήπεδα, θα έχουν κ 5 δικέφαλους αετούς που θα ενοχλούν τα αδέρφια σας τους Τούρκους…
Αυτοί είστε».

Εν τω μεταξύ την περασμένη Κυριακή, έγραφε κάτι πολύ ενδιαφέρον ο «ΒΗΜΑτοδότης». Απολαύστε υπεύθυνα:
«Όπως λένε και οι δημοσκόποι, η πολυσήμαντη και συνδυασμένη διεθνοπολιτική κρίση ευνοεί σκανδαλωδώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλη αυτή η ενέργεια που καταναλώνει και η δημοσιότητα που εξασφαλίζει, του επιτρέπουν να “σβήνει” τα όποια προβλήματα της διακυβέρνησής του. Σημειώνουν δε καθ’ υπερβολήν ότι ο Πρωθυπουργός έχει χορηγό τον… Ερντογάν. Κάθε φορά που του επιτίθεται τον ανεβάζει».
Αυτά συμβαίνουν στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, με τις κατηγορίες για προδοσία να πέφτουν βροχή και καθημερινά και τον Ταγίπ να αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της πολιτικής επικαιρότητας. Κανονικά, λοιπόν, θα περίμενε κανείς ότι με τέτοιες εντάσεις και φοβίες και βασκανίες, το συντεταγμένο κράτος θα αγχωνόταν ιδιαιτέρως με ειδήσεις όπως η παρακάτω, που αλίευσα από την εφημερίδα “δημοκρατία”:
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι στον Έβρο ήταν υπερδιπλάσιοι των γεννήσεων κατά το 2021, ενώ την προηγούμενη χρονιά από μητέρες που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή ήρθαν στον κόσμο 987 βρέφη και οι θάνατοι μονίμων κατοίκων ανήλθαν σε 2.200».
Για να έρθει ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και να συμπληρώσει σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εστία” προ δεκαημέρου:
«Υπάρχουν χωρία και συγκεκριμένα ο Κριός, ο Δίλοφος, η Μηλιά, ο Αρζός και η Χελιδώνα που στα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα έχουν κανέναν κάτοικο, ενώ σε άλλα δέκα χωριά ο πληθυσμός θα είναι κάτω από 50 άτομα».
Και πρόσθεσε ο πρόεδρος του χωριού Φυλάκιο, Χρήστος Τυρμπάκης:
«Δεν υπάρχουν δουλειές αφού ελάχιστες βιοτεχνίες και βιομηχανίες απέμειναν στην περιοχή, ενώ ακόμη κι αν κάποιος θέλει να ανοίξει μια εμπορική επιχείρηση, σύντομα θα κλείσει, αφού ο κόσμος πηγαίνει στην Αδριανούπολη ή στη Βουλγαρία, που όλα πουλιούνται φθηνότερα. Τα Κέντρα Υγείας μας δεν έχουν γιατρούς. Ούτε παπάδες δεν υπάρχουν στις εκκλησίες μας πια…»
Και θα μπορούσε κανείς να τα διαβάσει τα ανωτέρω και να γυρίσει να πει ότι συμβαίνουν σε ουκ ολίγα τμήματα της ελληνικής επαρχίας, δεν είναι κάτι που το βλέπουμε μόνο στον Έβρο. Ναι, μάλιστα, σίγουρα, δεν λέω, αλλά στον Έβρο είναι τα σύνορα αυτής της χώρας, δεν ξέρω αν το έχουμε υπόψη μας, και δίχως κατοίκους πάει έναν μακρύ περίπατο το σκηνικό της ευημερούσης και ισχυρής Ελλάδος. Για να μη σου πω ότι το ακολουθεί κατά πόδας η πρώτη γραμμή άμυνας…

Δεν είναι, όμως, τωρινό το σκηνικό. Όπως με πληροφόρησε ο φίλος εκδότης του περιοδικού “Βορέας”, Σταύρος Παπαθανάκης, δεκαετίες τώρα τη ζούνε την ερήμωση στον Έβρο και από την απογραφή κιόλας του 2001 ήταν εμφανή τα σημάδια –οι σχετικές φωτογραφίες από πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτη» εκείνη την εποχή, στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου. Μαύρα τα μαντάτα δηλαδή, ρωτάω τον Σταύρο για να καταλήξουμε. Και μου απαντάει:
«Έτσι όπως πάμε θα βρεθούμε σε κατάσταση ένας νομός, μια πόλη. Στο τέλος θα μείνει μόνο η Αλεξανδρούπολη στον Έβρο και τίποτε. Να σκεφτείς ότι πριν από 60 χρόνια τα Πετρωτά είχαν πληθυσμό 1.500 άτομα και τώρα δεν έχουν ούτε 100 ανθρώπους. Ζούνε όμως στην Στουτγάρδη, 1.400 μετανάστες απ’ τα Πετρωτά! Και στην Ορεστιάδα, είχαμε μείωση του πληθυσμού κατά 6.000 άτομα. Τα βλέπεις παντού αυτά όπου γυρίσεις κι όπου σταθείς. Βλέπεις την ερήμωση και την εγκατάλειψη. Γιατί το ελληνικό κράτος είναι που μας έχει εγκαταλείψει, ενώ μπορεί να κάνει πάρα πολλά με λίγα λεφτά. Τι στο καλό δηλαδή, δεν μπορούν ούτε μια πινακίδα να βάλουν, που να προσανατολίζει τον επισκέπτη στα αξιοθέατα της περιοχής; Τόσο πολύ πια, δεν τους νοιάζει για τίποτα;»
Υ.Γ.: Σε χθεσινό της ρεπορτάζ πάλι η “δημοκρατία” σημειώνει ότι «κάποιοι στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης σκέφτονται να καταργήσουν τα κέντρα κατάταξης νεοσυλλέκτων σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Λαγό». Για να την δούμε κι αυτή την πρωτοβουλία και πως θα επηρεάσει την περιοχή…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost (13.10.2022)