ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Τίποτε δεν είναι αυτονόητο στην Ελλάδα του 2022: Ψηφίσματα στο 9o Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ


Το 9o Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο, στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ένας συνδυασμός εξελίξεων, περιστατικών εις βάρος δημοσιογράφων και ΜΜΕ, φαινόμενα μονοπωλιακής συγκέντρωσης στο χώρο της ενημέρωσης, κυβερνητικών πράξεων και παραλείψεων και προσπαθειών φίμωσης της δημοσιογραφικής έρευνας ευθύνονται για τη θεσμικά πλέον διαπιστωμένη διολίσθηση της Ελλάδας σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις διεθνώς ως προς την ελευθερία του Τύπου.
Στην επιδείνωση της διεθνούς εικόνας της χώρας, που καταγράφεται ακόμη και στις μετριοπαθείς εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κράτος Δικαίου, συνέτειναν τα τελευταία χρόνια
  • οι προσπάθειες χειραγώγησης των ΜΜΕ μέσω κρατικών χρηματοδοτήσεων χωρίς διαφάνεια και με ασαφή κριτήρια κατανομής των σχετικών κονδυλίων,
  • η συγκέντρωση του ελέγχου τους από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με όρους πολύ χειρότερους από την εποχή της περιβόητης «διαπλοκής»,
  • η επιδημία αγωγών SLAPP’s ακόμη και από κρατικούς αξιωματούχους με στόχο τη φίμωση και οικονομική εξόντωση δημοσιογράφων και Μέσων,
  • οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες ερευνητών με πιο πρόσφατη του Γιώργου Καραϊβάζ, που με έμφαση υπενθυμίζεται συστηματικά σε όλα τα θεσμικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, αποκορύφωμα όλων των εξελίξεων υποβάθμισης της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας ήταν οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, τόσο από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες όσο και από τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.

Το 9o Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει την ελπίδα ότι η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με τα λογισμικά Pegasus και Predator θα ρίξει το αναγκαίο φως και στην ελληνική διάσταση του σκανδάλου που εδώ, στη χώρα μας, απειλείται με συγκάλυψη.

Το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία του Τύπου που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να προστατευτεί η δημοσιογραφική έρευνα από κρατικές και επιχειρηματικές παρεμβάσεις και να αποτραπεί ο στραγγαλιστικός έλεγχος των ΜΜΕ από μεγάλους ομίλους, θα καταλήξει σε ένα ελάχιστο θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται την ελευθερία της ενημέρωσης και θα στηρίζει τα ΜΜΕ και κυρίως τους εργαζόμενους σ’ αυτά
Στη διαβούλευση για το πλαίσιο αυτό το συνέδριο καλεί τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας αλλά και όλες τις ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και να συμμετάσχουν δημιουργικά και διεκδικητικά εισφέροντας την εμπειρία από τις δυστυχώς οδυνηρές περιπέτειες της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας.

ΨΗΦΙΣΜΑ για τα πνευματικά δικαιώματα και την ίδρυση του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ

Το 9ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, ΠΟΕΣΥ, χαιρετίζει την ίδρυση του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ και θέτει ως κεντρικό στόχο του κλάδου, την στήριξη, την ενίσχυση και την εδραίωση του συνεταιρισμού ως τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων ΟΛΩΝ των δημοσιογράφων που εργάζονται σε ελληνικά ΜΜΕ.

Καλεί τις δημοσιογραφικές ενώσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ενημερώσουν και να παροτρύνουν τα μέλη τους να εγγραφούν στον ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ.

Καλεί τους δημοσιογράφους όλης της χώρας να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο και σπουδαιότερο εγχείρημα του κλάδου, μετά την ίδρυση και διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Η διεκδίκηση και προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην τεράστια κρίση του τύπου μέσω της δίκαιης αμοιβής των έργων του δημοσιογραφικού λόγου έναντι της προστιθέμενης αξίας που παράγουν στο διαδίκτυο την οποία, έως τώρα , καρπώνονται οι ψηφιακοί κολοσσοί.

ΨΗΦΙΣΜΑ για την στήριξη των Δημοσιογράφων του Περιφερειακού Τύπου

ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ
Οι διαδοχικές κρίσεις: οικονομική, πανδημική, ενεργειακή και η ακρίβεια έχουν αρνητικές συνέπειες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους εργαζόμενους σε αυτά.
Μεγάλα και παραδοσιακά συγκροτήματα Τύπου έκλεισαν και συνάδελφοι έχασαν την εργασία τους.
Στην περιφέρεια οι διαδοχικές κρίσεις προστέθηκαν και επιβάρυναν έναν κλάδο που ήταν ήδη σε κλυδωνισμό. Η σημερινή κατάσταση είναι απογοητευτική. Πρωτεύουσές νομών διαθέτουν ΜΜΕ μετρημένα στα δάκτυλα, είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά, συνάδελφοι αναγκάζονται να εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες, κακοπληρώνονται ενώ έχουν παγιωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως τετράωρα, εκ περιτροπής και μαύρη εργασία.
Η ενίσχυση των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης εξασφαλίζει την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών με πλουραλισμό. Πρέπει όμως να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, όπως περιγράφονται στο πλαίσιο της ΠΟΕΣΥ, σε σχέση με την τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους.
Η ΠΟΕΣΥ με τις ενώσεις – μέλη της από την περιφέρεια ζητούν την εφαρμογή του νόμου που αφορά τις κρατικές δαπάνες διαφήμισης που πρέπει να διοχετεύονται στα Περιφερειακά Μέσα.
  • Να ρυθμιστεί επιτέλους το Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο (άδειες σε Περιφερειακά Μέσα)
  • Να καταργηθεί άμεσα ο τυποκτόνος νόμος που δίνει τη δυνατότητα για εκδικητικές αγωγές σε βάρος ΜΜΕ και συναδέλφων.
  • Να προστατευτούν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα Περιφερειακά ΜΜΕ από κάθε μορφή πίεσης που δεν συνάδουν με την δημοσιογραφική δεοντολογία για αντικειμενική ενημέρωση.
Τ0 9ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ στηρίζει τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και εξουσιοδοτεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της λειτουργίας τους προς την εξασφάλιση της εργασίας των δημοσιογράφων σε αυτά.

ΨΗΦΙΣΜΑ για το ρόλο της ΠΟΕΣΥ

Ώρα για δράση- ώρα για πράξεις! Η ΠΟΕΣΥ να αναλάβει έμπρακτα και μαχητικά τον ηγετικό της ρόλο για:
  • Την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του δημοσιογράφου: Το δικαίωμά του να εργάζεται υπεύθυνα, ελεύθερα με στόχο και κριτήριο την ολόπλευρη και αμερόληπτη ενημέρωση του πολίτη. Δικαίωμα που υπονομεύεται και παραμορφώνεται υπό το βάρος της επιτακτικής ανάγκης για εργασία από την μια και, από την άλλη μίας συνεχούς κατάπτωσης των αξιών και ενός αυξανόμενου εκχυδαϊσμού.
  • Τη διασφάλιση της θεμελιώδους αρχής, ότι η πληροφορία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας, όπως και την προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών να πληροφορούνται και να πληροφορούν για τα πάντα, σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας, ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
  • Τη διαρκή αναβάθμιση του μορφωτικού-πνευματικού επιπέδου του δημοσιογράφου, ώστε αυτός να αναδεικνύεται σε παράγοντα πλήρους και αμερόληπτης πληροφόρησης.
  • Την υπεράσπιση και διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, όταν απειλείται ή περιορίζεται από θεσμικά ή εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας καθώς και από το συγκεντρωτικό έλεγχο των ΜΜΕ.
  • Τη θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του δημοσιογράφου και της εκτέλεσης του έργου του, πάντα με την αυστηρή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και το σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.
  • Την εξασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης, και κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο δημοσιογράφοι να χάνουν τη δουλειά τους επειδή διεκδικούν το δικαίωμα να είναι δημοσιογράφοι τηρώντας την δεοντολογία και να εκφράζονται συνδικαλιστικά.
  • Την αγωνιστική δράση για την αδέσμευτη ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος.
Τα παραπάνω δεν είναι αυτονόητα στην Ελλάδα του 2022, όταν η χώρα κατρακυλά στην 108η θέση παγκοσμίως στην Ελευθερία του Τύπου. Δεν είναι αυτονόητα όταν δολοφονούνται δημοσιογράφοι ή δημοσιογράφοι δέχονται επιθέσεις.

Απαιτείται εδώ και τώρα η πλήρης ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση της ΠΟΕΣΥ, με τη συστράτευση όλων των δημοσιογραφικών Σωματείων της χώρας σε κοινό αγώνα.

Ας μην ξεχνάμε: Η ΠΟΕΣΥ ήταν το καταστάλαγμα του οράματος για ένα μαχητικό δευτεροβάθμιο όργανο – ένα πρόπλασμα για το Συνδικάτο Τύπου. Ήταν κάποιοι ιδεολόγοι συνδικαλιστές που άνοιξαν τον δρόμο, όπως ο Νίκος Καραντινός, ο Μίμης Γκλαβάς, ο Γιώργος Τσαπόγας, ο Γιώργος Κωρωναίος…
Η ΠΟΕΣΥ -27 χρόνια μετά την ίδρυσή της- πρέπει να ξαναβρεί το ρόλο και τον στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Ο μόνος δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι:
  • Η Πλήρης ενεργοποίηση των οργάνων της τώρα και ο συντονισμός και η ουσιαστική συνεργασία με τα άλλα Σωματεία της χώρας.
  • Η Ενεργοποίηση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ.
  • Η συνεχής πληροφόρηση των μελών μας, με πλήρη διαφάνεια, για τη δράση και την ιστορία της ΠΟΕΣΥ.

ΨΗΦΙΣΜΑ για τη δίωξη σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου

Το 9ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τη δίωξη του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.
Η Ένωση με αγωγή της ζητάει την εξάμηνη φυλάκιση του Νίκου Μπογιόπουλου και την καταβολή 70.000 ευρώ για δημοσιεύματα και αναφορές του δημοσιογράφου που αφορούν τις “γιορτές μίσους”, με αφορμή τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.
Παρά την απόρριψη προηγούμενης πανομοιότυπης αγωγής που εκδικάστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο, η ένωση αποστράτων επανέρχεται και απαιτεί εκ νέου την καταδίκη του δημοσιογράφου.
Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός όταν ένας δημοσιογράφος διώκεται για τη γνώμη του ιδιαίτερα σε συνθήκες που ακροδεξιές θέσεις και απόψεις ενισχύονται και ως αποτέλεσμα του αντικομμουνισμού και της θεωρίας των δυο άκρων.
Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα η κατάπτυστη αγωγή της ένωσης αποστράτων Αξιωματικών στρατού σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου. Καταγγέλλουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που εποπτεύει την ένωση ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
Μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα και φορείς, που έχουν ήδη εκφράσει τη συμπαράστασή τους, στεκόμαστε στο πλευρό του δημοσιογράφου κατά την εκδίκαση της αγωγής στις 27 Οκτωβρίου.