ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Ακούστε το Δεύτερο πριν το καταγγείλετε


Απάντηση του Φώτη Απέργη, στην Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος

Ο διευθυντής των Ραδιοφωνικών Σταθμών της Γενικής Διεύθυνσης Προγράμματος της ΕΡΤ, Φώτης Απέργης, απαντά στη χθεσινή καταγγελία της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος σχετικά με το ρεπερτόριο του Δεύτερου Προγράμματος:
«Οι συντελεστές που διαμορφώνουν το ρεπερτόριο του Δεύτερου Προγράμματος είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του και η διακριτή φυσιογνωμία του, την οποία εκφράζουν η διεύθυνση και οι παραγωγοί του σεβόμενοι βέβαια πάντα το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Κάθε άλλη άποψη είναι ασφαλώς σεβαστή, αλλά δεν μπορεί να ανατρέπει τις βασικές αρχές που διέπουν τη δημόσια Ραδιοφωνία. Πόσο μάλλον αν γνώμονάς της είναι τα συντεχνιακά κριτήρια.
Διότι μια τέτοια «λογική» οδήγησε χθες το Δ.Σ. της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος να εγκαλέσει το Δεύτερο Πρόγραμμα επειδή, δήθεν, μεροληπτεί υπέρ κυρίως μερικών από τους πιο καταξιωμένους και δημοφιλείς Έλληνες τραγουδιστές με ρεπερτόριο πολλών δεκαετιών, εις βάρος άλλων, μελών της ΕΤΕ, που -κατά τους συντάκτες της καταγγελίας- αδικούνται καθώς «προβάλλονται πολύ λιγότερο ή σχεδόν καθόλου».
Η εν λόγω καταγγελία στερείται όμως και ουσίας, διότι τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το Δ.Σ. της ΕΤΕ είναι παντελώς ανακριβή. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του υπολογιστή στο στούντιο εκπομπής του Δεύτερου Προγράμματος, δηλαδή τη μοναδική απολύτως αξιόπιστη καταγραφή για το μεταδιδόμενο ρεπερτόριο του σταθμού, κατά το β’ εξάμηνο του 2021, το Δεύτερο Πρόγραμμα μετέδωσε περισσότερα από 20.564 διαφορετικά τραγούδια (αφού μερικοί παραγωγοί, πέραν της τεράστιας ψηφιακής δισκοθήκης του σταθμού, χρησιμοποιούν επιπλέον cd και βινύλια). Κατά μέσον όρο, δηλαδή, το Δεύτερο Πρόγραμμα μετέδωσε τουλάχιστον 3.427 διαφορετικά τραγούδια ανά μήνα.
Σύμφωνα με την ίδια καταγραφή, τα τραγούδια αυτά ερμηνεύουν 1.974 διαφορετικοί τραγουδιστές ή τραγουδοποιοί. Με απλά λόγια και εν αντιθέσει με τις προτιμήσεις μεγάλου μέρους του κοινού, το Δεύτερο Πρόγραμμα συνειδητά επιλέγει να μεταδίδει πολύ πιο διευρυμένο ρεπερτόριο, όπως οφείλει η δημόσια Ραδιοφωνία. Έτσι, ο ερμηνευτής με τις περισσότερες επαναλήψεις μεταδιδόμενων τραγουδιών του καταλαμβάνει ποσοστό μόλις 2,38% του συνόλου.
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι οι ηχογραφήσεις εκτείνονται σε όλη την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Εκπομπή αφιερωμένη στην παραδοσιακή μουσική μεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή. Επίσης, εκπομπές αφιερωμένες στο κλασικό, καθώς και στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι, μεταδίδονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Παράλληλα με τα συχνά αφιερώματα σε κορυφαίες φυσιογνωμίες του ελληνικού τραγουδιού, με ειδικές εκπομπές και ιστορικά ντοκουμέντα που κανείς άλλος σταθμός δεν διαθέτει, το Δεύτερο Πρόγραμμα παρουσιάζει νέους και πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες με συνεντεύξεις, πρώτες μεταδόσεις, αλλά και παραγωγές που οι ίδιοι πραγματοποιούν ειδικά για τη δημόσια Ραδιοφωνία. Μόνο στα δυο τελευταία αφιερώματα, παρήχθησαν 27 νέες, αποκλειστικές ηχογραφήσεις που προστέθηκαν στο ρεπερτόριο του σταθμού.
Είναι, λοιπόν, όχι μόνον παράδοξο αλλά και οξύμωρο το Δ.Σ. της ΕΤΕ να καταγγέλλει τον μοναδικό σταθμό που υποστηρίζει συνειδητά το ελληνικό τραγούδι με τέτοιον πλουραλισμό. Το Δεύτερο Πρόγραμμα είναι διαχρονικά η ραδιοφωνική εστία του καλού ελληνικού τραγουδιού. Πριν καταφύγει σε λανθασμένα στοιχεία, το Δ.Σ. της ΕΤΕ θα όφειλε -αν μη τι άλλο- να ακούσει. Είτε τον ίδιο το σταθμό, είτε τους ανθρώπους του».