ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Οι Σιδηρόδρομοι Αττικής και το «θηρίο της Κηφισιάς»


«Η Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων», η καινούρια εβδομαδιαία σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3, επικεντρώνεται στους «Σιδηρόδρομους Αττικής» στο νέο επεισόδιο της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου 2022 στις 12 το μεσημέρι. Σ’ αυτό το επεισόδιο, παρακολουθούμε τα πρώτα βήματα των Σιδηροδρόμων στην Ελλάδα που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά είναι ακόμα δειλά. Όμως, η ανακάλυψη κοιτασμάτων αργύρου και μόλυβδου στην περιοχή της Λαυρεωτικής προσελκύει ξένους επιχειρηματίες και κεφάλαια. Για τις ανάγκες της εξόρυξης και της μεταφοράς των μεταλλευμάτων από τα ορυχεία στους χώρους επεξεργασίας τους στο λιμάνι του Λαυρίου, οι νέοι επενδυτές δημιουργούν έναν βιομηχανικό σιδηρόδρομο. Ο βιομηχανικός αυτός σιδηρόδρομος προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία ενός καινούριου σιδηροδρομικού δικτύου δύο κλάδων, που θα συνδέει την Αθήνα με το Λαύριο και την Κηφισιά. Έτσι, γεννιούνται οι Σιδηρόδρομοι Αττικής.
Ακολουθούμε την πορεία των Αττικών Σιδηροδρόμων μέσα στον χρόνο, από τις ημέρες δόξας τους με το τρομακτικό «Θηρίο της Κηφισιάς», μέχρι και την παρακμή του δικτύου, η οποία είναι αναπόφευκτη, καθώς τόσο οι πόλεμοι όσο και η ανάγκη για απομάκρυνση από την ατμοκίνηση και για εξηλεκτρισμό των σιδηροδρομικών δικτύων στην Ελλάδα αποδυναμώνουν τους Σιδηροδρόμους Αττικής και τους οδηγούν τελικά στο κλείσιμό τους.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Τάκης Δημητρακόπουλος
Σενάριο: Τάνια Χαροκόπου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Γεωργιάδης
Σχεδιασμός Παραγωγής: Μαριέτο Επιχείρηση ΕΠΕ
Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Σικαλιάς
Εικονολήπτης: Πέτρος Κιοσές
Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Μοντάζ: Κώστας Παπαδήμας, Κωνσταντίνος Ψωμάς
Αφήγηση: Κωστής Σαββιδάκης

· Επανάληψη στις 18:00 την ίδια ημέρα