ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Ψάχνει «τρύπα» να εξαγγείλει κάλπες


Να ξεφύγει με τις κάλπες από τη μέγγενη των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και στα οποία δεν μπορεί να δώσει λύση, επιχειρεί ο πρωθυπουργός. Το μέγαρο Μαξίμου ψάχνει «τρύπα» να εξαγγείλει πρόωρες κάλπες όσο υπάρχει ακόμα χρόνος, καθώς η ακρίβεια και τα κοινωνικά αδιέξοδα, παρά το Success Story που καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, οδηγούν σε ανατροπή του πολιτικού κλίματος, όπως έως πρόσφατα είχε παγιωθεί. Παράλληλα, επιχειρείται να προληφθεί η ανασυγκρότηση και η αντεπίθεση της αντιπολίτευσης, με τις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και το χρόνο που απαιτεί για την παγίωση της ανόδου του το ΠΑΟΚ/ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη.
Το δίλημμα που φέρεται να αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός είναι αν θα προσφύγει σε πρόωρες κάλπες τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου, ώστε τυχόν δεύτερες κάλπες να στηθούν στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου ή εάν θα προκηρυχθούν τέλη Αυγούστου ώστε να διεξαχθούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και τυχόν επαναληπτικές στις αρχές Οκτωβρίου. Η επιλογή της άνοιξης είχε έως τώρα το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού της αντιπολίτευσης (πλέον όλοι ετοιμάζονται και για αυτό το ενδεχόμενο), ενώ η επιλογή του φθινοπώρου είχε ως «χάντικαπ» τον τουρισμο, με το αρμόδιο υπουργείο να διαβεβαιώνει πως ο συγκεκριμένος τομέας θα δώσει μια ώθηση στην οικονομία.
Η ακρίβεια, ωστόσο, ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς οι επιπτώσεις της καθιστούν «αστείο» το Success Story του Μαξίμου, δημιουργεί νέους συσχετισμούς και λειτουργεί ως επιταχυντής των εξελίξεων.
Οι οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για το χρόνο της κάλπης θα ληφθούν αρχές Απριλίου, λίγο πριν από το Πάσχα, όταν οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν τη νέα κατάσταση που δημιουργείται και το Μαξίμου έχει στη διάθεσή του μια καθαρότερη εικόνα για τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και τη στρατηγική της ΕΕ ως προς τα επιτόκια και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που εξαγγέλθηκε για τις 6-8 Μαΐου, να συνδεθεί ευθέως με τις κάλπες: Ή να εξαγγελθούν εκλογές στο κλείσιμο του Συνεδρίου από τον πρωθυπουργό ή να δημιουργηθεί ένα πανηγυρικό κλίμα ώστε να εξαγγελθούν μετά.
Έως τότε ο πρωθυπουργός θα συνεχίζει να δημιουργεί το πλαίσιο της διεξαγωγής των εκλογών, με συνεχείς εξαγγελίες, αλλά και εντείνοντας την πρωτοφανή πόλωση με την αξιωματική αντιπολίτευση –με βασική ευθύνη του ιδίου- αλλά και με πίεση προς το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Βασίλης Σκουρής
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ / ieidiseis.gr (05/02/2022)