ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Στις παλαίστρες του δρόμου


Με αφορμή τον θάνατο του μασίστα και παλαιστή Γιώργου Τρομάρα, η «ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ» παρουσιάζει μέσα από τις συχνότητες του Πρώτου Προγράμματος ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για λαϊκούς αθλητές και λαϊκά θεάματα.
Τα θεατρικά μπουλούκια, ο γύρος του θανάτου, η οδός Αθηνάς με τους παλαιστές των δρόμων. Ο Ηρακλής (Τζιμ Αρμάου), ο Τίγρης (Ανδρέας Ανδριάς) και ο Σαμψών (Γιάννης Κεσκιλίδης). Ασκήσεις υπερδύναμης και περιπλανώμενα θεάματα που ανταμείβονται με κέρματα στον δίσκο.
Στα πέτρινα μετεμφυλιακά χρόνια, ο Τρομάρας θα θαυμάσει ως παιδί τη δύναμη του παλαιστή Δημήτρη Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνου θα επισκεφτεί το χωριό Αγία Σοφία Αιτωλοακαρνανίας ως μέλος ενός μπουλουκιού. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Τρομάρας θα έρθει στην Αθήνα και θα αρχίσει προπονήσει με τον μύθο της πάλης Σταμάτη Χαρισιάδη.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο γιος του Γιώργου Τρομάρα, Κώστας, καθώς και ο παιδικός φίλος του, επίσης παλαιστής, Γιώργος Γκουλιόβας, γνωστός και ως «Μασκοφόρος» ή «Κόκκινος Δαίμων».
Από το αρχείο της ΕΡΤ, ακούγεται ένα απόσπασμα συνέντευξης του Γιώργου Τρομάρα, στο οποίο μιλά με θαυμασμό για τον θρύλο της πάλης Τζιμ Αρμάου. Ο ίδιος ο Αρμάου, εξιστορεί την πορεία του από το Ορφανοτροφείο Βόλου μέχρι τις παλαίστρες της Αμερικής.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Κόντου
  • ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
  • «ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΡΕΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ»
  • Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022, 13:00-14:00
Σημείωση: Το προγραμματισμένο για αυτό το Σάββατο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» με τίτλο «Το εργοτάξιο» αναβάλλεται και θα μεταδοθεί αργότερα κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής σεζόν.