ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Μαμά, γύρισα


Στη γαλλική ταινία «Μαμά, Γύρισα»(φωτογραφία), η 40χρονη Στεφανί αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι, όπως και εκατομμύρια νέοι σε όλη την Ευρώπη. «Ήθελα να διερευνήσω τη γενιά boomerang», δήλωσε ο σκηνοθέτης του φιλμ Ερίκ Λαβέν, «τη γενιά που αναγκάστηκε να γυρίσει στους γονείς της λόγω ανωτέρας βίας - οικονομική ύφεση, απολύσεις κτλ. Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε στη Νότια Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ισπανία. Η επιστροφή στην οικογενειακή φωλιά δεν ήταν επιλογή για τη γενιά αυτή».
Η ταινία παρουσιάστηκε το 2016, αλλά με την πρόσφατη εκτόξευση της ακρίβειας, το πρόβλημα της στέγης έχει χειροτερεύσει. Σύμφωνα με τη Eurostat (2019), η Ελλάδα έχει μια ακόμη αρνητική πρώτη στην ΕΕ : οι ενοικιαστές δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης (ενοίκιο, κοινόχρηστα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ).Στη σχετική πρόσφατη έρευνα της Prorata για το Tvxs, oι δύο στους τρεις ερωτηθέντες (ποσοστό 68%) προεξοφλεί αύξηση των ενοικίων μέσα στον επόμενο χρόνο.
Για τους νέους, η κατοικία είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα: στις ηλικίες 18-34, μόνο το 4% όσων ερωτήθηκαν μένουν σε σπίτι που αγόρασαν, ενώ το 52% μένει δωρεάν στο σπίτι της οικογένειας. Το ανάλογο ποσοστό ανεβαίνει στις ηλικίες 35-54 στο 29%, πολύ μικρότερο από το 58% για τις ηλικίες 54+.
Στέλιος Κούλογλου  / ΤVΧΣ