ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Ολομέτωπη επίθεση από Μαξίμου γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι… Ποτάμι!


του Βασίλη Σκουρή

Την ιστορία με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη θυμίζει η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη: Όσο ήταν χρήσιμο στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το «σύστημα» που στήριζε τη ΝΔ το στήριζε-ενίοτε και με υπερβολικό τρόπο. Όταν στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ξεκίνησαν και «μυστικές συνομιλίες» του Στ. Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα, το «σύστημα» της ΝΔ διέλυσε το Ποτάμι.
Η ίδια στρατηγική δείχνει να επιλέγεται και με το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Όταν εκλέχτηκε ο νέος αρχηγός, το Μαξίμου θεώρησε πως είναι η ευκαιρία να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι, ξεκίνησε μια επιχείρηση υπερπροβολής του Νίκου Ανδρουλάκη, ακόμα και με δημοσκοπήσεις που έδειχναν ίσα βάρκα-ίσα νερά την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη!
Το Μαξίμου, όμως, γνώριζε εξαρχής αυτό που βλέπαμε όλοι: Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη κέρδιζε πρωτίστως από τη Νέα Δημοκρατία παρά από το ΣΥΡΙΖΑ! Και σε κάθε περίπτωση, υπό τη νέα της ηγεσία, η Χαριλάου Τρικούπη «κόβει» κάθε όνειρο για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες, ενώ ενδέχεται να δημιουργηθούν οι αριθμητικοί συσχετισμοί για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στις εκλογές με απλή αναλογική.
Όταν το Μαξίμου είδε πόσο στραβά πάει για το κυβερνών κόμμα η υπόθεση «προώθηση Ανδρουλάκη», ξεκίνησε μια επιχείρηση φθοράς του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, με στόχο να σταματήσει τις διαρροές από τη ΝΔ, να σταματήσει το ρεύμα υπέρ της νέας ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη και, ταυτόχρονα, να τοποθετήσει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην «κεντροαριστερά πολυκατοικία», σε μια εμφανή προσπάθεια να επιφέρει απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα κατά της κυβέρνησης, έστω και αν ταυτόχρονα δήλωνε πως δεν θα ζητάει εκλογές (!), με εντολή Μαξίμου, ξεδιπλώθηκε μια ολομέτωπη επίθεση στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη. Το γεγονός ότι στην επίθεση πρωτοστάτησαν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο εκπρόσωπός του, δεν καμία αμφιβολία για το ποιος ήταν ο εμπνευστής της και ο ενορχηστρωτής της: Ο ίδιος που «τυχαία» συναντούσε το νέο αρχηγό στους διαδρόμους της Βουλής και τον προσκαλούσε στο Μαξίμου ή που επιχειρούσε να βρεθεί μαζί του στη Λήμνο για να δείξει την «προσέγγιση» των δυο κομμάτων!
Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, κατά τη γνώμη της στήλης, άργησε να αντιληφθεί πως το «σφιχταγγάλιασμα» από την κυβέρνηση δεν ήταν από… αγάπη, αλλά για να το πνίξει, αποκόπτοντάς το από το φυσικό του χώρο, που δεν είναι παρά η προοδευτική παράταξη. Απλώς το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ δεν είναι Ποτάμι για να πάει ως «πρόβατο επί σφαγή». Έχει ρίζες, έχει στελέχη στο μαζικό κίνημα, εκφράζει ένα διακριτό πολιτικό ρεύμα στην κοινωνία. Η δε τακτική που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί προοπτικά να αποτρέψει μακριά από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κεντροδεξιούς ψήφους, θα τους οδηγήσει όμως στην αποχή. Οι διαρροές θα συνεχιστούν. Και παράλληλα, θα κατανοήσει και η Χαριλάου Τρικούπη πως… ισαποστάκηδες σε πολιτικές, δεν μπορεί να υπάρξουν!

ΥΓ:
Ας θυμηθούμε και το ΚΙΝΑΛ επί Φώφης Γεννηματά: Όσο ήταν στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» αντιμετωπιζόταν μετά βαΐων και κλάδων! Όταν πέρασε στην άλλη πλευρά και άρχισε να μιλά για «Μαξίμου Α.Ε.» δέχτηκε πλείστα όσα πυρά!

- το κείμενο του Βασίλη Σκουρή είναι από το ieidiseis (Παιχνίδια εξουσίας)