ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Το ERTFLIX στον κόσμο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν


Μια νέα κατηγορία για τον κορυφαίο Σουηδό σκηνοθέτη, δημιουργείται στο ERTFLIX που θα περιλαμβάνει πέντε ταινίες -σταθμούς και ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Η νέα.. κατηγορία «Στον κόσμο του Ίνγκμαρ Μπέργκαν» θα φιλοξενεί τις ταινίες «Η Έβδομη Σφραγίδα» και «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» καθώς και το ντοκιμαντέρ «Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας», που έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, «Άγριες Φράουλες», «Φθινοπωρινή Σονάτα» και «Φάνι και Αλέξανδρος».

«Η Έβδομη Σφραγίδα»
(The Seventh Seal)

Η ταινία-ορόσημο στηνκαριέρα του Σουηδού μάγου της εικόνας και της ψυχής κατέδειξε σε όλο τον κόσμο της Έβδομης Τέχνης τα όρια ή την έλλειψη ορίων του ανθρώπου και ειδικότερα του καλλιτέχνη. Πρόκειται για την ταινία που μας έχει δώσει την πιο διάσημη παρτίδα σκάκι στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Μαξ φον Σίντοφ παίζει κόντρα στον θάνατο. Ποιος κερδίζει;

Πρωταγωνιστούν: Μαξ φον Σίντοφ, Μπίμπι Άντερσον, Γκούναρ Μπιόρνστραντ | Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

«Καλοκαίρι με τη Μόνικα»
(Summer with Monika)

Ένα φλογερό εφηβικό καλοκαίρι μέσα από την ευαίσθητη ματιά Μπέργκμαν. Στη Στοκχόλμη, ο νεαρός Χάρι γνωρίζει τη Μόνικα, μια περιπετειώδη νεαρή κοπέλα. Έπειτα από ένα βράδυ μαζί, είναι πλέον ερωτευμένοι. Η Μόνικα όμως πιέζεται από την οικογενειακή της κατάσταση, αλλά κυρίως από τον αλκοολικό και βίαιο πατέρα της.

Πρωταγωνιστούν: Χάριετ Άντερσον, Λαρς Έκμποργκ |Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

 «Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας»
(Searching for Ingmar Bergman)

Στο ντοκιμαντέρ «Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας» η σκηνοθέτις Μαργκαρέτε φον Τρότα, που οι κριτικοί θεωρούν ότι στα έργα της υπάρχει μια πνευματική θεματολογική συγγένεια με τον μεγάλο σκηνοθέτη, ρίχνει μια ερευνητική ματιά στη ζωή και στο έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Με τη βοήθεια των στενότερων συνεργατών του, καθώς και κινηματογραφιστών, προσπαθεί να αποτυπώσει τα βασικά μοτίβα και θέματα που διαπερνούν το έργο του και τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει το έργο σύγχρονων δημιουργών.

Σκηνοθεσία: Μαργκαρέτε φον Τρότα