ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Στην Κομισιόν το ζήτημα της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα


Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία ζητούν να αποφανθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον.. ορισμό των fake news, καθώς για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ.
Όπως σημειώνουν, «η ποιοτική και ανεξάρτητη ενημέρωση των πολιτών αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας και δικλίδα ασφαλείας για τη λειτουργία του κράτους δικαίου» και ρωτούν την Κομισιόν αν συνάδουν οι πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης με τις ευρωπαϊκές αρχές για την ελευθερία του Τύπου.
«Θα εντάξετε την οπισθοδρόμηση της ελευθερίας και πολυφωνίας του Τύπου στην Ελλάδα στην έκθεσή σας για το κράτος δικαίου;», ρωτούν επίσης.
Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά.
Επικαλούνται επίσης μια σειρά από ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως μεταξύ άλλων: την απευθείας χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 42 εκ. ευρώ προς ΜΜΕ με αδιαφανή κριτήρια, τις περιπτώσεις εταιριών δημοσκοπήσεων που διενεργούν δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία των ΜΜΕ και παράλληλα αναλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών σε φορείς της κυβέρνησης και τρίτον, τη σφοδρή κριτική από εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς για τον κίνδυνο λογοκρισίας και διωγμού δημοσιογράφων σχετικά με πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Θυμίζουν δε ότι ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτήθηκε πρόσφατα, καθώς οι αρχές ερευνούν τον ίδιο και συνεργάτες του για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και της κατάχρησης εξουσίας για χαλκευμένες δημοσκοπήσεις και για τη δωροδοκία ομίλου μέσων ενημέρωσης για τη δημοσίευσή τους.