ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Το τραγούδι που «έκλεψε» ο Σαββόπουλος ήταν… κλεμμένο!


Στην αρχή ήταν ένα τραγούδι που απλά συμπλήρωνε τη δεκάδα ενός δίσκου μακράς διαρκείας (LP). Ο ερμηνευτής, αλλά και ο παραγωγός δεν του έδωσαν μεγάλη σημασία. Δεν το έβαλαν πρώτο σε.. κάποιες από τις δύο πλευρές του δίσκου, όπως έκανα για τα… υποψήφια σουξέ, αλλά τρίτο στη β΄ όψη.
Το τραγούδι όμως έγινε επιτυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό!
Πρόκειται για το «Ντιρλαντά» από το άλμπουμ «Το Περιβόλι του Τρελού» του Διονύση Σαββόπουλου. Κυκλοφόρησε το 1969, αλλά λίγο αργότερα το ερμήνευσε η Δαλιδά στα γαλλικά και στα ιταλικά ανοίγοντας το δρόμο για παγκόσμια καριέρα.
Τότε ακριβώς άρχισαν τα προβλήματα.
Στην Κάλυμνο υπήρχε ένας σφουγγαράς, ο Παντελής Γκίνης που διεκδίκησε την πατρότητα του τραγουδιού. Ανέφερε ότι τα πρόσωπα που αναφέρονται στο τραγούδι, η Κατερίνα του τσαγκάρη, η Μαρία του Μηνά ήταν υπαρκτά πρόσωπα. Η Χαλή είναι παραθαλάσσια περιοχή της Καλύμνου και τόσα άλλα. Το βασικότερο στοιχείο που είχε ήταν ότι είχε κυκλοφορήσει ένα δισκάκι 45 στροφών το 1966 σε επιμέλεια της Δόμνας Σαμίου, ενώ το 1961 το είχε ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

- από κείμενο του Αγγελου Μενδρινού στο newscenter (oλόκληρο ΕΔΩ με τα δημοσιεύματα της εποχής)