ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

«Τουαλέτα της Ευρώπης»: Μαζικοί θάνατοι ψαριών στην Ισπανία


Η βιομηχανική εκτροφή χοίρων μπορεί να έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι αναγνωρίστηκε δημόσια στην ρύπανση μιας από τις μεγαλύτερες λιμνοθάλασσες της Ευρώπης, σύμφωνα με.. αποκλειστικό δημοσίευμα του The Guardian.
Κάτοικοι στη νοτιοανατολική περιοχή της Μούρθια σήμαναν συναγερμό τον Αύγουστο, όταν πολλά νεκρά ψάρια άρχισαν να ξεβράζονται στις ακτές της Μαρ Μενόρ. Μέσα σε λίγες ημέρες ο απολογισμός είχε ξεπεράσει τους πέντε τόνους , που εθεάθησαν σε άλλοτε τουριστικά δημοφιλείς παραλίες.
Οι εικόνες από τα θολά νερά και τα παράπονα για τη δυσοσμία της κυριαρχούσαν στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης σε όλη την Ισπανία για μέρες με τους επιστήμονες να επιρρίπτουν στην απορροή νιτρικών αλάτων, εδώ και δεκαετίες, που προκάλεσαν τεράστια συγκέντρωση φυκιών, τα οποία εξάντλησαν τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό με αποτέλεσμα να να ασφυκτιούν τα ψάρια.
Τετράμηνη έρευνα των Lighthouse Reports και δημοσιογράφων των elDiario.es και La Marea εξέτασε πώς η εντατική εκτροφή χοιρινού κρέατος μπορεί να συνέβαλε στα παραπάνω, δηλαδή σε μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές της Ισπανίας τα τελευταία έτη.
Καθώς τα άψυχα ψάρια συνέχισαν να ξεβράζονται στις ακτές, η περιφερειακή κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση λιπασμάτων σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τη λιμνοθάλασσα, υπονοώντας ότι η ευθύνη για την κρίση βαρύνει αποκλειστικά τη μεγάλη γεωργική έκταση. Η κυβέρνηση της χώρας ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρη επιρρίπτοντας την ευθύνη στους τοπικούς αξιωματούχους για χαλαρή εποπτεία σε ό,τι αφορά την άρδευση στα χωράφια.
Καμία από τις δύο όμως δεν ανέφερε τις χοιροτροφικές μονάδες, που έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία στην περιοχή. Το 2019, έκθεση του υπουργείου περιβάλλοντος της Ισπανίας υπολόγισε ότι αυτές, που τότε αριθμούσαν σχεδόν 800.000 ζώα, θα μπορούσαν να ευθύνονται για το 17% του αζώτου στον υδροφόρο ορίζοντα της λιμνοθάλασσας.
Φωτογραφίες με drones και δορυφόρους, που συλλέχθηκαν τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της έρευνας, φέρονται να δείχνουν τα απόβλητα χοίρων να σκορπίζονται στο νερό, να πετιούνται σε κοντινό έδαφος ή σε μεγάλες τρύπες μέσα στη γη.
«Έχουν εντοπιστεί μεγάλες ελλείψεις στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ζωικών αποβλήτων ... η στεγανοποίηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, επιτρέποντας τη διαρροή απορριμμάτων απευθείας στο έδαφος με αποτέλεσμα και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα», σημειώνεται.
«Είναι σαν να δίνουμε αμνηστία στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος... Είναι προφανές ότι η κύρια πηγή ρύπανσης είναι η εντατική γεωργία στη Μαρ Μενόρ, αλλά υπάρχουν περίπου 450 μονάδες εκτροφής χοίρων στη λεκάνη απορροής για τις οποίες κανείς δεν μιλάει», σχολίασε η María Giménez Casalduero, πρώην καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια και μέλος του κόμματος Más País.
Ο αριθμός των χοίρων στην περιοχή της Μούρθια έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των μονάδων και των σφαγείων σε όλη τη χώρα. Πάνω από 56 εκατομμύρια χοίροι σφαγιάστηκαν στην Ισπανία πέρυσι, 3 εκατομμύρια περισσότερα από ό, τι το 2019, ενώ η ζήτηση για εξαγωγές πυροδοτήθηκε με αποτέλεσμα η χώρα να ξεπεράσει τη Γερμανία και να γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. φέτος.