ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Delete Facebook?


Delete Facebook? Στο εξώφυλλο του TIME φιγουράρει o Μαρκ Ζούκερμπεργκ , ενώ στο εσωτερικό του περιοδικού υπάρχουν άρθρα που αναφέρονται στις πρόσφατες καταγγελίες για το πώς το.. Facebook έβαλε τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη.
«Το Facebook δεν θα διορθωθεί μόνο του» είναι ο τίτλος του TIME που υποστηρίζει ότι η εταιρεία θα παραμείνει στην σταθερή στην πορεία που έχει καθορίσει για αυξημένα κέρδη καθώς όπως φαίνεται η δημοκρατία και οι κυβερνήσεις δείχνουν ανήμπορες να τα βάλουν με μια μεγάλη εταιρεία. Ωστόσο στο Κογκρέσο άνοιξε μια χαραμάδα ελπίδας για παρεμβάσεις αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το TIME, βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η περαιτέρω αδράνεια του Κογκρέσου θα οδηγήσει πιθανότατα σε συνεχιζόμενες καταστροφές από τις οποίες μπορεί να μην ανακάμψουμε για μια γενιά ή και ακόμη περισσότερο.
Η προσωπική αυτονομία και η δημοκρατία δέχονται επίθεση από τον καπιταλισμό της επιτήρησης, τονίζεται σε άρθρο και τονίζει ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες να συμπεριφέρονται ως μη εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Τα επικοινωνιακά τους συστήματα έχουν γίνει κεντρικά στον τρόπο ζωής μας, όπως φάνηκε από τον αντίκτυπο που είχε η πρόσφατη διακοπή λειτουργίας του Facebook, του Instagram και του WhatsApp, ενισχύοντας περιεχόμενο που προκαλεί φόβο και οργή, επειδή με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιούνται τα κέρδη τους. Ο φόβος και η οργή που τροφοδοτούν υπονομεύει τη δημοκρατία.
Κάθε φορά που το Facebook αντιμετωπίζει πίεση για αλλαγή, κάνει κάτι που ακούγεται χρήσιμο αλλά δεν είναι. Το πιο εξωφρενικό παράδειγμα είναι η αλλαγή αλγορίθμου το 2018 που μείωσε την ενίσχυση της δημοσιογραφίας υπέρ των αναρτήσεων από φίλους και οικογένεια. 
Το Facebook ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή αυτή θα αύξανε την ουσιαστική αλληλεπίδραση, αλλά αυτό που πραγματικά έκανε ήταν να αυξήσει την βαρύτητα της ρητορικής μίσους, της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας. Σε αυτό το σημείο, οποιαδήποτε υπεράσπιση της συνέχισης της αυτορρύθμισης φαίνεται αφελής.
Το άρθρο υποστηρίζει επίσης ότι το Facebook αρέσκεται να μεταθέτει την ευθύνη σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών, αλλά οι χρήστες δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τις βλάβες που προκαλεί η πλατφόρμα, ούτε θα πρέπει να αναμένεται από αυτούς να το διορθώσουν. Αμέτρητες οικογένειες, μικρές επιχειρήσεις, ασθενείς και καλλιτέχνες εξαρτώνται από το Facebook. Τα καλά μέρη του Facebook δεν απαιτούν τον καπιταλισμό της επιτήρησης, αλλά χωρίς αυτόν, η εταιρεία Facebook θα ήταν πολύ λιγότερο κερδοφόρα.

«Απλώς ακολουθώ εντολές»

Διευθύνοντες σύμβουλοι όπως ο Ζούκερμπεργκ ισχυρίζονται ότι έχουν εντολή να μεγιστοποιήσουν την αξία των μετόχων. Όπως και με τη φράση «Απλώς ακολουθώ εντολές», η μονοσήμαντη εστίαση στα κέρδη και την αξία των μετόχων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει κάθε είδους αμαρτίες.
Επειδή είναι πολλές άλλες οι εταιρείες που μιμούνται το Facebook με την ελπίδα του κέρδους, δεν αρκεί μόνο ο καθορισμός του Facebook.
Ένα τεράστιο τμήμα της αμερικανικής οικονομίας λειτουργεί σύμφωνα με τις επιταγές ενός συστήματος που η Shoshana Zuboff του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αποκαλεί «καπιταλισμό επιτήρησης».
Αντίστοιχα με τις πετρελαϊκές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις εξόρυξης, οι καπιταλιστές της επιτήρησης διεκδικούν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε κάθε κομμάτι δεδομένων που αγγίζουν, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που προέρχονται από δημόσιους χώρους και από την εμπειρία και την ιδιοκτησία των άλλων.
Τα οικονομικά του καπιταλισμού της επιτήρησης προέρχονται από τη μετατροπή της ανθρώπινης εμπειρίας σε δεδομένα, τη δημιουργία μοντέλων για κάθε άνθρωπο από αυτά τα δεδομένα και τη χρήση αυτών των μοντέλων για την πρόβλεψη και τον επηρεασμό της συμπεριφοράς.
Οι διαφημιστές πληρώνουν για αυτές τις προβλέψεις. Οι καπιταλιστές της επιτήρησης χρησιμοποιούν επίσης τα μοντέλα για να ενημερώνουν μηχανές συστάσεων που χειραγωγούν τις επιλογές και μερικές φορές τη συμπεριφορά. Είναι εξαιρετικά κερδοφόρο, επειδή οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις με προβλέψιμους τρόπους, γεγονός που διευκολύνει τη χειραγώγηση.
Όπως τονίζει το TIME , παρόλο που πρέπει να κρατάμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας υπό έλεγχο όταν πρόκειται για το Κογκρέσο, η παρούσα στιγμή μοιάζει διαφορετική από τα προηγούμενα τεχνολογικά σκάνδαλα, ιδίως αυτά που αφορούσαν το Facebook. Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα στην ακρόαση αυτής της εβδομάδας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κατάθεση της Φράνσις Χάουγκεν και σε μελλοντική νομοθεσία για την αντιμετώπισή της. Στην πραγματικότητα, λίγοι στο Κογκρέσο έχουν κατανοήσει τι ακριβώς χρειάζεται νομοθετικά, αλλά τουλάχιστον εξέφρασαν ότι θέλουν να την βρουν.
Η Χαουγκεν εξέφρασε την συμπάθειά της για τον ιδρυτή του Facebook, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε την ηθική αποτυχία ενός CEO που δίνει προτεραιότητα στα κέρδη έναντι του δημόσιου συμφέροντος. Ωστόσο το πρόβλημα υπερβαίνει κατά πολύ τον Ζούκερμπεργκ και το Facebook. - από avgi. gr