ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Σε δύο δημοσιογράφους το Νόμπελ Ειρήνης


Σε δύο δημοσιογράφους απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 για την προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για δημοκρατία και.. ειρήνη. Πρόκειται για τη Μαρία Ρέσσα (Maria Ressa), Φιλιππινέζα-Αμερικανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της Rappler, και τον Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ (Dmitry Muratov), Ρώσο δημοσιογράφο, αρχισυντάκτη της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta.
Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή Νόμπελ επισημαίνει ότι, οι δύο δημοσιογράφοι βραβεύονται για τον θαρραλέο αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, εκπροσωπούν, όπως αναφέρει, όλους τους δημοσιογράφους που υποστηρίζουν αυτά τα ιδανικά σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες.
➤ Η Μαρία Ρέσσα χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να καταπολεμήσει την κατάχρηση της εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στην πατρίδα της, τις Φιλιππίνες.
Το 2012, ίδρυσε την «Rappler», μια εταιρεία ψηφιακών μέσων για ερευνητική δημοσιογραφία, στο τιμόνι της οποίας παραμένει ακόμη και σήμερα.
Ως δημοσιογράφος και διευθύνουσα σύμβουλος της «Rappler», έχει αποδείξει ότι είναι μία ατρόμητη μαχήτρια για την ελευθερία της έκφρασης.
Η κυρία Ρέσσα και η εταιρεία της Rappler αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, την παρενόχληση αντιπάλων και τη χειραγώγηση του δημόσιου λόγου.
➤  Ο Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ υπερασπίζεται εδώ και δεκαετίες την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία υπό ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες.
Το 1993, ήταν ένας από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης εφημερίδας «Novaja Gazeta» ενώ από το 1995 είναι ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας.
Η «Novaja Gazeta» θεωρείται η πιο ανεξάρτητη εφημερίδα στη Ρωσία με κριτική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο.
Η δημοσιογραφία και η επαγγελματική ακεραιότητα της εφημερίδας την έχουν καταστήσει σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με τις αμφιλεγόμενες πτυχές της ρωσικής κοινωνίας που σπάνια αναφέρονται από άλλα μέσα ενημέρωσης.
Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1993, η «Novaja Gazeta» έχει δημοσιεύσει κρίσιμα άρθρα για θέματα που αφορούν τη διαφθορά, την αστυνομική βία, τις παράνομες συλλήψεις, την εκλογική απάτη μέχρι τη χρήση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων τόσο εντός όσο και εκτός της Ρωσίας.
Από το 1993, έξι από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Άννα Πολιτόφσκαγια που έγραψε αποκαλυπτικά άρθρα για τον πόλεμο στην Τσετσενία.
Παρά τις δολοφονίες και τις απειλές, ο αρχισυντάκτης Μουράτοφ αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ανεξάρτητη πολιτική της εφημερίδας.
Υπερασπίζεται με συνέπεια το δικαίωμα των δημοσιογράφων να γράφουν ότι θέλουν αρκεί να συμμορφώνονται με τα επαγγελματικά και ηθικά πρότυπα της δημοσιογραφίας.