ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Από την αποθέωση στην κατεδάφιση


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Σε ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας οι χασμωδίες, τα πίσω-μπρος, οι αντιφάσεις και οι κυβιστήσεις της κυβέρνησης δημιουργούν μεν προβλήματα, ωστόσο υπό κάποιες προϋποθέσεις είναι διαχειρίσιμα.. και μπορεί να μην προκαλέσουν σοβαρές βλάβες ούτε στην ίδια ούτε στους αποδέκτες των ερασιτεχνισμών της, δηλαδή τους πολίτες. Οι καλοπληρωμένοι μηχανισμοί προπαγάνδας αναλαμβάνουν τον καλλωπισμό της κατάστασης και περιορίζουν τις συνέπειες. Οταν όμως τα λάθη είναι αλλεπάλληλα και αφορούν θέματα που επηρεάζουν την πορεία του τόπου και απειλούν τη συνοχή της κοινωνίας, τότε τα πράγματα ζορίζουν και κανένας μάγος της επικοινωνίας (ντόπιος ή φερτός) δεν μπορεί να τα τιθασεύσει.
Η συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία είναι γεμάτη παλινωδίες. Από τη σκληρή καραντίνα της πρώτης φάσης, που ήταν η πιο αυστηρή στην Ευρώπη και για την οποία υπερηφανευόταν η κυβέρνηση, περάσαμε χωρίς πολλά πολλά στην πλήρη χαλάρωση που αποθεώθηκε από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και στην πανηγυρική, από το στόμα του πρωθυπουργού, κήρυξη του τέλους της πανδημίας με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. Για να δικαιολογηθούν τα πρώτα μέτρα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης και οι υπουργοί του μας έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα τις συστάσεις των ειδικών και καλούσαν τους πολίτες να τους εμπιστεύονται με κλειστά μάτια, αφήνοντας στην άκρη αμφιβολίες, ενστάσεις και απορίες.
Στη συνέχεια, εξαιτίας του εφησυχασμού που επικράτησε με την ανοχή της κυβέρνησης και του άρπα-κόλλα ανοίγματος του τουρισμού (η βαριά βιομηχανία μας κατά τη δεσπόζουσα αντίληψη), ήρθε κι άλλο κύμα κορονοϊού, εξίσου θανατηφόρο. Η κυβέρνηση τα χρειάστηκε και υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τη στάση της. Προώθησε ξανά μέτρα περιορισμού στην κίνηση και στην οικονομική δραστηριότητα, τα έβαλε με τους πολίτες, κυρίως τους νέους, κατηγορώντας τους για ανευθυνότητα, και επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα ότι αυτή εκτελεί τις εντολές των επιστημόνων. Επιστροφή στην ιδιοτελή προσέγγιση με στόχο την απόσειση των ευθυνών.
Αναθάρρησε με το εμβόλιο, οργάνωσε εκστρατείες για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών όλων των ηλικιών, έκανε συγκρίσεις με την κατάσταση που υπήρχε σε άλλες χώρες, πείραξε τα στοιχεία (παλιά της τέχνη κόσκινο) για να ταιριάξουν με το αισιόδοξο αφήγημά της, υποσχέθηκε ότι δεν θα ξαναπάμε σε καραντίνα γιατί δεν υπάρχει πια λόγος, κήρυξε για ακόμη μία φορά, πάλι με μπροστάρη τον πρωθυπουργό, το τέλος της πανδημίας, έθεσε σε δεύτερο πλάνο την επιτροπή των ειδικών και μίλησε χωρίς περιστροφές για επιστροφή στην κανονικότητα. Ελα όμως που τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και δεν εννοούν να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις των κυβερνώντων.
Ο εμβολιασμός δεν προχωράει με τον ρυθμό που πρέπει για να χτιστεί τείχος ανοσίας, τα δώρα στους νέους για να πάνε να εμβολιαστούν δεν έφεραν θεαματικά αποτελέσματα, οι ανεμβολίαστοι αντιστέκονται σθεναρά, οι ψεκασμένοι δουλεύουν ασταμάτητα τις θεωρίες συνωμοσίας, οι συγκρίσεις με τις άλλες χώρες επειδή δεν μας ευνοούν μένουν στα συρτάρια των υπουργών και των διευθυντών των καναλιών, οι εκκλήσεις πέφτουν στο κενό, έχουμε αύξηση θανάτων, κρουσμάτων και διασωληνώσεων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στενάζει, οι γιατροί και οι νοσηλευτές αγγίζουν τα όριά τους, φωνάζουν για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος, αλλά συναντούν παγερή αδιαφορία και οι ειδικοί της επιτροπής προειδοποιούν για τον κίνδυνο. Απευθύνονται όμως σε ώτα μη ακουόντων. Τώρα η κυβέρνηση γράφει τις συμβουλές και τις προτάσεις τους εκεί που δεν πιάνει μελάνι και οργίζεται όταν της επισημαίνουν την απειλή. Από την αποθέωση στην κατεδάφιση χωρίς ντροπή.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (27.10.2021)