ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Mαρτυρίες για την εισβολή των ναζί στην Πολωνία


Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ετοίμασε και παρουσιάζει ένα ωριαίο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την εισβολή των ναζί στην Πολωνία,.. την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021, στις 15:00 και περιλαμβάνει συγκλονιστικές μαρτυρίες Πολωνοεβραίων που έζησαν την κατάληψη της Βαρσοβίας από τα στρατεύματα του Χίτλερ. Οι ίδιοι εξιστορούν τον βίαιο εκτοπισμό τους και τη ζωή τους στα γκέτο που έγιναν γύρω από την πρωτεύουσα, από το 1939.
Οι περισσότεροι από αυτούς που μιλούν στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στα στρατόπεδα εξόντωσης αλλά ήταν από τους ελάχιστους που κατάφεραν να επιζήσουν.
Ακούγονται αποσπάσματα από τεκμήρια των δημόσιων πολωνικών αρχείων, ένα απόσπασμα από την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου, καθώς και σπάνιες ηχογραφήσεις πολωνικών τραγουδιών από τη δεκαετία του 1930.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8