ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Ν. Καρούτζος: Στο έλεος των παράνομων χρεώσεων του ΕΦΚΑ οι μπλοκάκηδες των ΜΜΕ


Το μέλος του ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ Nίκος Καρούτζος καταγγέλλει με ανακοίνωσή του παράνομες χρεώσεις του ΕΦΚΑ στους μπλοκάκηδες των ΜΜΕ. Οι χρεώσεις έγιναν παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία.. (νόμος 4498/2017) προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ για επικούρηση, περίθαλψη και εφάπαξ, αναφέρει ο Ν. Καρούτζος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
τις αρχές Αυγούστου εμβρόντητοι οι εργαζόμενοι σε Μέσα Ενημέρωσης που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μέχρι δύο εργοδότες με βάση το άρθρο 39 παρ 9 του νόμου Κατρούγκαλου) διαπίστωσαν ότι τους έχουν γίνει καταχρηστικά χρεώσεις εισφορών από τον ΕΦΚΑ για το 2020 τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν έως το τέλος Αυγούστου.
Οι χρεώσεις έγιναν παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία (νόμος 4498/2017) προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ για επικούρηση, περίθαλψη και εφάπαξ.
Παρ όλα αυτά ο ΕΦΚΑ τους χρέωσε εισφορές που έχουν ήδη καταβάλει και αυτοί και οι εργοδότες τους στον ΕΔΟΕΑΠ.
Πολλοί ασφαλισμένοι προσέφυγαν στον ΕΔΟΕΑΠ όπου ο τομέας ασφάλισης τους συνέστησε να μεταβούν στον ΕΦΚΑ και να επιλέξουν ως ασφαλιστικό φορέα τον ΕΔΟΕΑΠ πράγμα που κινείται εντελώς εκτός πραγματικότητας καθώς δεν τίθεται θέμα επιλογής φορέα αλλά υποχρεωτικής ασφάλισης.
Στις οχλήσεις που πραγματοποίησαν ασφαλισμένοι προς τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ η απάντηση ήταν πως δεν μπορούν να διαγραφούν οι χρεώσεις.
Έχω ενημερώσει εγκαίρως προσωπικά το Γενικό Διευθυντή του ΕΔΟΕΑΠ για το πρόβλημα αλλά και τις αλλοπρόσαλλες απαντήσεις της υπηρεσίας αλλά μέχρι στιγμής επικρατεί πλήρης απραξία ενώ το Προεδρείο που γνωρίζει το πρόβλημα απαξιεί να ασχοληθεί.
Καλώ τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία του ΕΔΟΕΑΠ, να σοβαρευτούν και να ζητήσουν πάραυτα από τον ΕΦΚΑ να εφαρμόσει το νόμο και να διαγράψει άμεσα τις καταχρηστικές χρεώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση να αναλάβει πρωτοβουλία μαζικών δικαστικών προσφυγών των θιγομένων απαιτώντας και αποκατάσταση για ηθική βλάβη.
Όσο αφορά στην διοίκηση του ΕΦΚΑ καλόν θα είναι να σοβαρευτεί και να εφαρμόσει το νόμο και αν δεν μπορεί να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες ο Υπουργός Εργασίας .
Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα το Υπουργείο Εργασίας οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε όλοι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης να υπαχθούν στον Τομέα του πρώην ΕΤΑΠ ΜΜΕ και όχι να σύρονται δεξιά κι αριστερά στις άσχετες υπηρεσίες του πρώην ΟΑΕΕ.
Νίκος Καρούτζος
Μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ (2017-2018)
Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ (2013-2017)''