ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Η Πέτρα της Υπομονής


Σύμφωνα με την περσική μυθολογία, υπάρχει μια μαγική πέτρα που τη βάζεις μπροστά σου και της λες όλα σου τα βάσανα, τους πόνους, όλα σου τα μυστικά. Μέχρι που μια μέρα η πέτρα σκάει, εκρήγνυται.. Κι εκείνη ακριβώς τη μέρα λυτρώνεσαι. 
Μια νέα γυναίκα πιθανώς στο Αφγανιστάν ή ακόμα και σε οπoοιαδήποτε μουσουλμανική χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, μιλά στον άντρα της που είναι σε κώμα μετά από μια ένοπλη συμπλοκή, για τη σχέση τους, τα όνειρά της, τη ζωή της, τα θέλω της, για τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, τον φόβο, τον έρωτα. Κρύβει μέσα της, αλήθειες γυναικών από κάθε γωνιά της γης αλλά κυρίως των γυναικών που υφίστανται με τον πιο άμεσο τρόπο το νόμο των ακραίων ισλαμιστών. Όταν αποφασίζει να του φανερώσει τα πιο μεγάλα μυστικά της, ο άντρας της, γίνεται γι’ αυτήν η πέτρα της υπομονής.
Το σημαντικό και επίκαιρο αντιπολεμικό δράμα, με επίκεντρο τη γυναίκα, «Η Πέτρα της Υπομονής» (The Patience Stone), μπορείτε να παρακολουθήσετε στην δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της EΡΤ (ERTFLIX).
 Το τέλος της ταινίας είναι ανατρεπτικό και αναπάντεχο υπογραμμίζοντας με τον πιο δυνατό τρόπο την θέση των γυναικών σε ανάλογα καθεστώτα.
Βασισμένο στο ομότιτλο βραβευμένο μυθιστόρημα του ίδιου του σκηνοθέτη, Ατίκ Ραχίμι, που κυκλοφόρησε μόλις 4 χρόνια νωρίτερα, μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες παγκοσμίως και μεταφέρθηκε μέχρι και στο ελληνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη.
Η ταινία ήταν η Αφγανική πρόταση για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ η πρωταγωνίστρια προτάθηκε για την ερμηνεία της στα βραβεία Σεζάρ. Στην Ελλάδα προβλήθηκε στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Παραγωγή: Αφγανιστάν, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, 2012
Σκηνοθεσία: Ατίκ Ραχίμι
Πρωταγωνιστούν: Γκολσιφτέ Φαραχάνι, Χαμίντ Τζαβαντάν, Μάσι Μροβάτ
Διάρκεια: 102’