ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Tο νέο ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη υποψήφιο για βραβείο στη Φλόριντα των ΗΠΑ


Μετά την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Kautik της Ινδίας και τη συμμετοχή της στην τελική φάση του φεστιβάλ, η ταινία LET ME BREATHE του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη επιλέχθηκε και συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του διεθνούς κινηματογραφικού.. φεστιβάλ «HB Cultural Cinema Showcase» που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού και Ανθρωπίνων Σχέσεων της πόλης Χάντιγκτον στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Μάλιστα, η ταινία έχει προταθεί για τον μεγάλο έπαινο της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ.

Η ταινία LET ME BREATHE πραγματεύεται και ερευνά την αστυνομική βία και τις δολοφονίες μαύρων από το 2013 έως και το 2020 και φέρνει στο φως τα δημόσια αρχεία των ανακριτικών αρχών για μία σειρά πολύκροτων υποθέσεων που απασχόλησαν τις ΗΠΑ την προηγούμενη δεκαετία. Παράλληλα, παρακολουθεί όλες τις εκφάνσεις του κινήματος «Black Lives Matter», από το 2013 και μετά. Στην ταινία συμμετέχει η βραβευμένη με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Τζόις Ντέιβις.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η ταινία πραγματεύεται τις πολλαπλές όψεις του ρατσισμού που σημάδεψαν τις ΗΠΑ το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα και δημιούργησαν ένα βαθύ κοινωνικό ρήγμα.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Grammy Θανάσης Αλατάς και είναι η τρίτη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη μετά την πολυβραβευμένη «Θηλιά» και το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ», παραγωγής 2020.

Στην παραγωγή της ταινίας συμμετέχουν το Ίδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων με έδρα τη Νέα Υόρκη και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).