ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Η ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ και τα αίτια της ήττας


Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί την προγραμματική ανασύνταξη, την πολιτική και στελεχική διεύρυνση και την οργανωτική ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση ενεργοποιώντας μια διαδικασία που αρχίζει εντός του Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο με την.. Ψηφιακή Προγραμματική Συνδιάσκεψη.
Ανεξάρτητα από το αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, το ζήτημα είναι ο βαθμός επιτυχίας του εγχειρήματος, καθώς τα εμπόδια δεν είναι λίγα. Το πρώτο σοβαρό στοιχείο για προβληματισμό είναι οι πολύ χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παρότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη μια κρίση μετά την άλλη από την αρχή της θητείας της, παρότι η ίδια κάνει ουκ ολίγα λάθη και πολύ συχνά μεταδίδει εικόνα σύγχυσης, παρότι τα πολύ σοβαρά κενά του κρατικού μηχανισμού έχουν τύχει της ελάχιστης δυνατής – έως μηδαμινής – μέριμνας από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάμπτει. Μια πρώτη σταχυολόγηση μπορεί να αναδείξει μια σειρά αιτίες, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από διάφορες πλευρές:
● Η κοινωνία αναγνωρίζει στην κυβέρνηση το ελαφρυντικό της ποσότητας και του μεγέθους των κρίσεων που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει.
● Οι σοβαρότερες από αυτές τις κρίσεις είναι εξωγενείς (μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά, κορωνοϊός) και δεν προκλήθηκαν από εσωτερικούς χειρισμούς.
● Η κυβέρνηση κινήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με γνώμονα τη διαχείριση απροσδόκητων κρίσεων και δεν έχει προλάβει να ασκήσει την πολιτική της επιλογής της, άρα κρίνεται λιγότερο αυστηρά.
● Υπάρχουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας πολύ δυσαρεστημένα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εξακολουθούν να τοποθετούνται πολύν αρνητικά απέναντί του.
● Η μιντιακή υπεροπλία της κυβέρνησης είναι συντριπτική.
● Η κυβέρνηση εξαγοράζει τη στήριξη των ΜΜΕ με διαρκείς χρηματοδοτήσεις.
● Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ειλικρινή κυβερνητικό απολογισμό και αυτοκριτική και συνεπώς η ουσιαστική πολιτική επανεκκίνησή του έχει αργήσει.
● Οι εσωτερικές ιδεολογικές διαφοροποιήσεις δεν έχουν επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να ανασυνταχθεί προγραμματικά.
Όλες οι παραπάνω εικαζόμενες αιτίες της δημοσκοπικής καθήλωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν έναν κυμαινόμενο βαθμό αλήθειας, αλλά καμιά δεν έχει τόση ισχύ ώστε να μην ανατρέπεται μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
- από ρεπορτάζ του Στ. Χριστακόπουλου στο ΠΟΝΤΙΚΙ (ολόκληρο ΕΔΩ)