ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Ροκαμβόλ;


Οι εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Αφύλαχτη Διάβαση» και «Λαϊκοί Δρόμοι» συναντούν τον Δημήτρη Μυστακίδη και παρουσιάζουν το β΄ μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για τo έγκλημα.. και την τιμωρία στο ρεμπέτικο που θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, 12:00-13:00, και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, 13:00-14:00.
Στις αρχές Νοεμβρίου του 1929 στην ειδησεογραφία των ελληνικών εφημερίδων κυριαρχούσαν δύο θέματα: η σύλληψη της συμμορίας των αδελφών Κούλας και Ανδρέα Χριστοφιλέα, η ελληνική εκδοχή των Μπόνι και Κλάιντ, και η μεγάλη κρίση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σ’ αυτό το ραδιοφωνικό επεισόδιο, ο Πίκινος και ο Σακαφλιάς «συναντούν» τον διαβόητο «Ροκαμβόλ» και η Φούλα από του Χαροκόπου την Κούλα με το κόκκινο καπέλο από τους Αμπελόκηπους.
Απίστευτες ιστορίες στην καρδιά του Μεσοπολέμου, έτσι όπως αποτυπώνονται στην αστική λαϊκή μουσική και αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους ρεμπέτες. Έτσι ο ήρωας αστυνομικών μυθιστορημάτων περιπέτειας του Γάλλου Ponson du Terrail (μέσα από το αρχείο της δημόσιας γαλλικής ραδιοφωνίας) «συναντά» τον Σπύρο Περιστέρη και ο Κώστας Ρούκουνας τον αμερικανό ράπερ Jay z.
Μείνετε συντονισμένοι!
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης-Έλενα Φαληρέα