ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Αθηνά Λινού: Aπαράδεκτο και επικίνδυνο να επιβαρύνουμε τα νοσοκομεία με τους εμβολιασμούς


«Είναι απαράδεκτο να επιβαρύνουμε τα νοσοκομεία με τους εμβολιασμούς. Είναι επικίνδυνο να υπάρχει συνωστισμός στη διάρκεια των εμβολιασμών και δεν είμαι σίγουρη πόσο έχει οργανωθεί αυτό» δήλωσε η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.. Όπως σημείωσε η κυρία Λινού, μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104.6, «μας ξάφνιασε βέβαια λίγο το εμβόλιο της Pfizer, γιατί έχει περισσότερες, συχνότερες αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά δεν είναι τόσες πολλές που η παρουσία ενός γιατρού με τα απαραίτητα μέσα στη διάθεσή του σε ένα εμβολιαστικό κέντρο να μην λύνει το θέμα και να χρειάζονται οι υποδομές του νοσοκομείου». 
Εξήγησε δε ότι «η αρχική συχνότητα σοβαρών αντιδράσεων για όλα τα εμβόλια είναι μία στο ένα εκατομμύριο. Ακόμα και δεκαπλάσια να είναι στο εμβόλιο της Pfizer σημαίνει ένας στους 100.000, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, άρα αρκεί ένας γιατρός να παρακολουθεί από απόσταση όλους όσοι εμβολιάζονται μία μέρα είναι αρκετός για να ανατάξει τις αναφυλαξία».
Κατά την κυρία Λινού «είναι ψευδαίσθηση η ασφάλεια του νοσοκομείου διότι οι κίνδυνοι από άλλα προβλήματα εκεί είναι μεγαλύτεροι. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να έχεις 20-30 χιλιάδες ανθρώπους την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο και μάλιστα σε νοσοκομεία, και για κείνους που πάνε να εμβολιαστούν και για τους νοσηλευόμενους».
Η κυρία Λινού υπογράμμισε ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα με την επάρκεια του εμβολίου, λόγω κυρίως του σχεδιασμού της ΕΕ» και πρότεινε να «δοθεί η δυνατότητα σε χώρες που μπορούν να παράξουν εμβόλια να τα παράξουν δωρεάν. Να ελευθερωθεί η τεχνολογία δηλαδή, κάτι που υπάρχει σαν αίτημα», όπως είπε, επικαλούμενη δε και τη σχετική δήλωση του Άντονι Φάουτσι. «Είναι υποχρέωση των πλουσιότερων χωρών, αλλά και σε όφελός τους να βοηθήσουν» σημείωσε.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα της αγοράς η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε ότι «είμαστε σε εγρήγορση γιατί δεν έχουμε πού να στηριχθούμε από πλευράς δεδομένων, αφού τα τεστ είναι πολύ λίγα».
Πρόσθεσε ότι «αν έχουμε πολύ λίγα κρούσματα αυτή την εβδομάδα και την άλλη, με πολλά τεστ και εφόσον εφαρμοστεί ευρέως ο έλεγχος των εκπαιδευτικών τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στο άνοιγμα των υπόλοιπων σχολείων», ενώ επέμεινε στην πρότασή της να υπάρξει αξιοποίηση και άλλων κτηρίων από τους δήμους για σχολικές αίθουσες.