ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Μας πήραν τις (δημοσιογραφικές) ταυτότητες!


Έχω συμμετάσχει ως πολίτης κι έχω καλύψει ως δημοσιογράφος, σε τριψήφιο αριθμό από συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες. Αν μ’ αξιώσει ο Θεός, ελπίζω να το κάνω τετραψήφιο το νούμερο.
Αφήνω κατά μέρος τις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες που συμμετείχα ως φρέσκο.. Ρηγόπουλο και σκέφτομαι τις άλλες, τις δημοσιογραφικές μου παρουσίες. Όπου το ένα και μοναδικό καλό που είχα ως εκπρόσωπος της τέταρτης εξουσίας ήταν η δημοσιογραφική μου ταυτότητα και η ελευθερία κινήσεων που μου έδινε.

* Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Οι διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις, οι πορείες δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου, δεν είναι βίντεο γκέημς, δεν είναι νάυλον ντέφια και ψόφια κέφια.
Είναι καταστάσεις εξαιρετικά δυναμικές, εξαιρετικά απρόβλεπτες, εξαιρετικά ασταθείς και από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να σου προκύψουν πράγματα που δεν τα περιμένεις. Που δεν τα έχεις φαντασθεί καν.
Από φωτοβολίδες, μολότωφ και μπιστολίδια, ως κυνηγητά, κλωτσομπουνίδι και αίματα. Και ανθρώπινες απώλειες ενίοτε, που στοιχειώνουν τη συνείδηση της χώρας για έτη πολλά. Αν έχει συνείδηση τέλος πάντων…
* Έρχεται τώρα λοιπόν ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως για να παρουσιάσει νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων.
Και μας λέει ότι για τους δημοσιογράφους (και τους φωτορεπόρτερ βεβαίως) θα διατίθεται «οριοθετημένος χώρος». Κι αυτό θα γίνει για «να εξασφαλίζεται χώρος σε δύσκολες στιγμές για τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους, τους εκπροσώπους του Τύπου έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα».
* Το οποίο είναι ο ορισμός της κοροϊδίας, κυρία μου.
Αν δηλαδή ο ΜΑΤατζής ορμάει και πιάνει από το λαιμό το στέλεχος του ΚΚΕ (σας θυμίζει κάτι;) στη γωνία Ιπποκράτους και Πανεπιστημίου και ο «οριοθετημένος χώρος» για τον Τύπο είναι στα Χαυτεία, ποιος διάολος θα είναι παρών για να φωτογραφίσει και να περιγράψει το συμβάν; Ή μήπως θα το πιάσουν οι κάμερες των άλλων ΜΑΤατζήδων και θα δοθούν στη δημοσιότητα οι εικόνες όταν γίνει ΕΔΕ;
* Ας αφήσει λοιπόν τις εξυπνάδες ο κύριος υπουργός κι άμα θέλει να αποκλείσει δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, ας το πει ξεκάθαρα και θα δούμε εμείς τι θα κάνουμε.
Τα υπόλοιπα για τις «δύσκολες στιγμές» είναι παραμυθάκια, που δεν τα λένε ούτε στα μικρά παιδιά…
Y. Γ. 1: Προς τιμή της η ΕΣΗΕΑ καταδίκασε άμεσα τις αηδίες περί «οριοθετημένου χώρου» και ζήτησε επί τόπου συνάντηση με τον υπουργό. Για να δούμε τι θα βγει…
Υ.Γ. 2: Επί του πιεστηρίου:
Τελικά τα πήρε πίσω όλα ο Χρυσοχοϊδης, για τον «οριοθετημένο χώρο». Το ωραίο είναι όμως ότι προσπάθησε να βγει κι από πάνω και να μας βγάλει και χαζούς!

- από τη στήλη του Χρήστου Ξανθάκη medioΠΙΛΑΦΟ, στο newpost