ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Ο Νότης στη χώρα των θαυμάτων

του Χρήστου Ξανθάκη
Οπότε αύριο αρχίζει το πάρτυ! Αύριο ξεκινούν οι κινητοποιήσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Μυτιλήνη, Σάμο και Χίο, τα νησιά που δέχονται το μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού και του προσφυγικού και τους τελευταίους μήνες στενάζουν υπό το βάρος των μαζικών αφίξεων. Και οι κάτοικοι στενάζουν, για να είμαστε δίκαιοι, αλλά και οι αφιχθέντες με τις..
αφιχθείσες, μετανάστες και μετανάστριες, πρόσφυγες και προσφυγοπούλες, ένα χάλι είναι η κατάσταση, ένα μαύρο χάλι, μια μαύρη τρύπα που ξερνάει χολή και ζόφο. Και νομίζανε στην κυβέρνηση ότι θα το διαχειριστούνε το κόλπο, μοιράζοντας αρμοδιότητες σε τρία υπουργεία και εκατόν τρία πρόσωπα…
Αλλά όλα αυτά είναι παρελθόν πλέον, διότι μας πήρε και μας σήκωσε και φτάσανε μια εικοσαρού χιλιάδες οι αλλοδαποί στη Μυτιλήνη και κάτι πεντοχίλιαρα στη Σάμο και στη Χίο, και λίγα λέω δηλαδή, και άμα σε τσαταλιάζουν τα νούμερα, ούτε τσαμπουκάδες χωράνε, ούτε απειλές, ούτε βλοσυρά βλέμματα. Εκεί είναι που κάθεσαι και λες «ήμαρτον» και προσπαθείς να βρεις λύσεις. Και φυσικά καταλήγεις στην πεπατημένη:
Επανιδρύουμε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που το είχαμε καταργήσει γιατί δεν χρειαζόταν. Αλλά χρειαζόταν εν τέλει, χρειαζόταν πολύ, χρειαζόταν κάτι παραπάνω από πολύ, η γούνα μας καίγεται, φέρε νερό μάνα να τη σβήσω!
Κι ο κλήρος έπεσε στον Μηταράκη. Λες και δεν είχε άλλες σκοτούρες στο κεφάλι του κι έπρεπε να του φορτώσουν κι αυτή. Έσπευσε πάντως να τουιτάρει άνευ καθυστερήσεως:

«Επιστρέψαμε σήμερα από τη Μυτιλήνη στην Τουρκία 11 παράνομους μετανάστες, από Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία, Αλγερία, Μαρόκο & Τυνησία, οι οποίοι δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Επιταχύνουμε διαδικασίες εφαρμόζοντας το νέο νόμο που ψηφίσαμε πρόσφατα».
Ατάκα κι επί τόπου ρε φίλε, που λέει και το άσμα, του τα ‘πα του ανθρώπου. Αυτή ήταν η πρώτη δουλειά του Νότη με το που ανέλαβε και η δεύτερη ήταν να κάνει μια μικρή τουρνέ στο Βόρειο Αιγαίο. Πήγε λοιπόν Μυτιλήνη και συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη, των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Μαζί τους ήταν και ο γενικός γραμματέας πρώτης υποδοχής Μάνος Λογοθέτης. Έλειπαν, βέβαια, οι άλλοι δύο βουλευτές του νησιού, ο Γιάννης Μπουρνούς από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ, αλλά άμα μετείχαν κι αυτοί η σύσκεψη δεν θα ήταν «κλειστή», θα ήταν «ανοιχτή». Και θα μαθαίνανε τα μυστικά όλα οι Τούρκοι χάκερς και θα παθαίναμε μεγάλη ζημιά σε λέω!
Για κάποιο λόγο επίσης πήγε ο Μηταράκης στη Μυτιλήνη, αλλά στη Μόρια δεν πλησίασε ούτε χιλιόμετρο. Δήλωσε μάλιστα, για την απουσία του από τη φαβέλα:
«Δεν χρειάζεται να πάμε στο ΚΥΤ, ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή και εργαζόμαστε για να έχουμε αποτελέσματα».
Έτσι ακριβώς το είπε, «δεν χρειάζεται να πάμε», όταν ακόμη και ο Χρυσοχοΐδης είχε βρει το σθένος να αντικρίσει κατάματα τους έγκλειστους. Και πάλι καλά να λέμε που δεν απαίτησε από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να καταναλώσουν επειγόντως παντεσπάνι…
Και κάπως έτσι φτάνουμε στην αυριανή ημέρα, στην ημέρα των κινητοποιήσεων. Όπου, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, βγαίνουν στους δρόμους οι νησιώτες μπας και καταφέρουν να αποφύγουν τα «κλειστά κέντρα κράτησης». Τις καθαρόαιμες φυλακές δηλαδή που θα καταπιούν δέκα χιλιάδες βασανισμένες ψυχές (και βάλε…), ενώ την ίδια ώρα δεν θα καταργηθούν τα χοτ σποτ. Εκεί είναι το πρόβλημα, εκεί είναι το ζήτημα κι από εκεί δεν ξεμπλέκεις τόσο εύκολα. Το έργο μόλις τώρα αρχίζει και το χάπι εντ, έχω την εντύπωση ότι δεν προβλέπεται!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr