ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Όταν οι εκτοπισμένοι μιλούν - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ανοίγει έναν θεματικό κύκλο με θέμα τον "Εκτοπισμό". Στα πλαίσια αυτού του κύκλου θα μεταδοθούν δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μία θεατρική παράσταση σε έναν χώρο εκτοπισμένων, το πρώην Νοσοκομείο Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα Αττικής.
Το πρώτο ραδιοφωνικό.. ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, 12 με 1 το μεσημέρι, με καλεσμένη την Κατερίνα Καμπανέλλη, κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος είχε εκτοπιστεί στο Μαουτχάουζεν. Το δεύτερο ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, την ίδια ώρα, με καλεσμένο τον ηθοποιό Νίκο Ψαρρά, με αφορμή τη θεατρική παράσταση Himmelweg (ο δρόμος για τον ουρανό), που αναφέρεται στον εκτοπισμό στο γκέτο Τερεζίενσταντ.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ θα μεταδοθούν 20 συγκλονιστικές μαρτυρίες εκτοπισμένων στα στρατόπεδα του θανάτου. Πρόκειται για μαρτυρίες-τεκμήρια που έρχονται για πρώτη φορά στο φως από το αρχείο του δημιουργού της εκπομπής σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Καρόλου της Πράγας.

 Παράλληλα, το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας διοργανώνει δημόσια εκδήλωση με τίτλο "ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ - Όταν οι εκτοπισμένοι μιλούν" στο πρώην Νοσοκομείο Λοιμωδών, την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, στις 21.00 (Δωδεκανήσου 1, Αγ. Βαρβάρα(.
Το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "συναντά" τις μαρτυρίες των επιζώντων από τα στρατόπεδα του θανάτου, όπως μεταδόθηκαν στα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ της εκπομπής "Αφύλαχτη Διάβαση", σε έρευνα και τεκμηρίωση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και υποψήφιου διδάκτορα Θωμά Σίδερη.
Σε έναν χώρο "εκτοπισμένων", στην απομόνωση των θαλάμων των λοιμωδών νοσημάτων και στη συνοικία των χανσενικών, εκτυλίσσεται ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ με πραγματικές μαρτυρίες εκτοπισμένων Εβραίων και πολιτικών κρατουμένων στα στρατόπεδα του θανάτου, μία θεατρική παράσταση-γροθιά στον φασισμό.
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Δημήτρης Παπαγιάννης και συμμετέχουν μέλη από το Θεατρικό Εργαστήρι δήμου Αγίας Βαρβάρας.