ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Το ατυχές ξεκίνημα μιας εφημερίδας

Ήταν εφημερίδα με απήχηση στον χώρο της Αριστεράς. Όμως, είχε την ατυχία η κυκλοφορία της να συμπέσει χρονικά (κάτι που δεν την ευνόησε) με ένα μεγάλο πυρηνικό ατύχημα –ένα δυστύχημα για την ακρίβεια, με πολλά θύματα και με τραγικές επιπτώσεις για δεκαετίες. Ήταν η έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ της..
Ουκρανίας, στις 26 Απριλίου του 1986. Επρόκειτο για τεράστιο γεγονός, τις συνταρακτικές συνέπειες του οποίου κάποιοι άργησαν να συνειδητοποιήσουν και περισσότερο η νεοκδοθείσα εφημερίδα.
Η Πρώτη, του Χρήστου Καλογρίτσα –περί αυτής ο λόγος – ανταποκρίθηκε δημοσιογραφικά στις πραγματικές διαστάσεις του γεγονότος με αντανακλαστικά χελώνας, τρεις ημέρες μετά: στις 29 Απριλίου, ενώ το γεγονός έγινε πρωτοσέλιδο την επόμενη μέρα. Ως τότε αναφερόταν περισσότερο στο περιστατικό ως κινδυνολογία των ηγετών της Δύσης (οι οποίοι, είναι αλήθεια, δεν έχαναν την ευκαιρία να εκμεταλλεύονται και τα παραμικρά αρνητικά γεγονότα για τη Σ.Ε., αλλά αυτό που συνέβη στο Τσέρνομπιλ δεν ήταν καθόλου μικρό: ήταν τραγικό για τον πλανήτη και τους κατοίκους του).
Έφταιγε η κακή δημοσιογραφική εκτίμηση της φιλόδοξης (και ποιοτικά στελεχωμένης) εφημερίδας; Ήταν η προσπάθειά της να βρίκεται πολιτικά κοντά στην Αριστερά που υποβάθμιζε το θέμα λόγω Σοβιετικής Ένωσης; Σημασία έχει ότι επρόκειτο για δημοσιογραφικό ατύχημα που προφανώς κόστισε στην, κατά τα άλλα καλή, εφημερίδα, η οποία κυκλοφορώντας μερικές ημέρες πριν (8 Απριλίου) έδειξε ότι κινείται σε ανοικτούς ορίζοντες δημοσιογραφικά και πολιτικά.

Λίγο αργότερα παραιτήθηκε ο διευθυντής της, ο Λυκούργος Κομίνης, και για τη θέση του εξελέγη από το προσωπικό ο Νίκος Τσαγκρής. Για όλα αυτά γράφει ο «Πασατέμπος» του Άγγελου Μενδρινού (είχε δουλέψει στο αθλητικό τμήμα της εφημερίδας, με επικεφαλής τον Χάρη Ξύδη), ο οποίος παραθέτει στοιχεία και αποσπάσματα από δημοσιεύματα της Πρώτης εκείνων των ημερών: τι έγραφε πριν, τι επικριτικά ανέφερε μετά, πώς διαχειρίστηκε γενικά το θέμα. Μαζί μάς θυμίζει τι έγινε όταν είχε αναλάβει τα ηνία της ο Παύλος Τσίμας και τι ετοίμαζε. (διαβάστε ΕΔΩ)

- από το harddog