ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Τα ΝΕΑ δεν είναι πια τα ΝΕΑ που ήταν

Το θέμα δεν είναι δημοσιογραφικό αλλά πολιτικό. Τα ΝΕΑ ως εφημερίδα σαν να έχουν σταματήσει να λειτουργούν με δημοσιογραφικά κριτήρια για αυτό και κάνουν τόσα και τέτοια λάθη. Αλλά, πιθανότατα, να μην τους ενδιαφέρει.
Το πρωτοσέλιδο της Δευτέρας διαψεύστηκε πανηγυρικά μόλις τρία 24ωρα αργότερα. Προσοχή όμως, δεν διαψεύστηκε από τα πρόσωπα, διαψεύστηκε κατευθείαν από ταγεγονότα. Το σημειώνουμε γιατί..
διαψεύσεις βγαίνουν διαρκώς. Είναι η δουλειά των πολιτικών να διαψεύδουν ειδήσεις ακόμα και αν αυτές είναι 100% αληθινές. Τα γεγονότα όμως είναι αδιάψευστα.
Κοιτώντας το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ της Δευτέρας καταλαβαίνεις πως δεν είναι ένα λάθος που έγινε και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Ποιος, άλλωστε, στη δημοσιογραφία, δεν κάνει λάθη; Ολοι μας, πολλά ή λίγα, μικρά ή μεγάλα. Εδώ ωστόσο γίνεται φανερό πως αποτελεί πολιτική μεθόδευση. Της Διεύθυνσης. Ειδικά αν παρατηρήσουμε πως ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Γιώργος Παππάς που υπογράφει την ανταπόκριση είναι σαφώς πιο προσεκτικός μιλώντας για «επικρατέστερο σενάριο». Το... επικρατέστερο το έκαναν σίγουρο στην 1η σελίδα (ευσεβείς πόθοι;) τραυματίζοντας την αξιοπιστία της εφημερίδας και ακυρώνοντας τον δημοσιογράφο τους!
Τα ΝΕΑ (ως εφημερίδα και όχι οι δημοσιογράφοι της ξεχωριστά), μοιάζουν σαν να μην ασκούν πια δημοσιογραφία αλλά σαν να διαμορφώνουν τη δική τους πολιτική. Του ιδιοκτήτη τους. Τα ΝΕΑ του Μαρινάκη είναι πολύ χειρότερα από τα ΝΕΑ πριν τον Μαρινάκη. Και οι υψηλές κυκλοφορίες που τους δείχνει/δίνει το πρακτορείο «Αργος»(επίσης ιδιοκτησίας Μαρινάκη), όπως καταλαβαίνετε, δεν λένε το παραμικρό.
Στη συνέντευξη που έδωσε στον Τάσο Τσακίρογλου ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, εξηγούσε πλήρως το φαινόμενο: «Η κατάληψη των ειδήσεων και της ενημέρωσης από πολύ πλούσιους ανθρώπους είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο», έλεγε. «Σπανίως αγοράζουν ΜΜΕ σαν φιλάνθρωποι. Πολύ συχνότερα το κάνουν για να προαγάγουν τα δικά τους συμφέροντα ή τα συμφέροντα φίλων τους, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία. Στην Τυνησία· οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ συμμετέχουν στις πολιτικές αντιπαραθέσεις μέσω των ΜΜΕ που κατέχουν. Αυτό αποτελεί ένα είδος μετατροπής της ενημέρωσης σε όπλο».
Τι Τυνησία, τι Ελλάδα...

Δημήτρης Κανελλόπουλος (Παρασκήνια / ΕφΣυν)