ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

«Συλλυπητήρια, αλλά... σας τα λέγαμε εμείς!»

Γράφει ο Παντελής Βαλασόπουλος

Αργά χθες το βράδυ, η πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο –το σύμβολο της γερμανικής πρωτεύουσας- φωτίστηκε με τα χρώματα της βελγικής σημαίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα της τρομοκρατίας στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές την ίδια ώρα ασκούν σκληρή κριτική στην αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου, για τις οποίες θεωρούν ότι παρά το γεγονός πως είχαν δεχθεί πολλές προειδοποιήσεις, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το χθεσινό μακελειό στις Βρυξέλλες.
Οι γερμανικές αρχές θεωρούν πως κεντρικό ρόλο στο χτύπημα στις Βρυξέλλες, όπως και στο Παρίσι, διαδραματίζει ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος και συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στη βελγική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών υπηρεσιών, τις οποίες μετέφεραν τα ΜΜΕ της χώρας, ο άνθρωπος αυτός πριν από καιρό όργωνε την Ευρώπη, σε συνεχή του ταξίδια, μαζί με.. συντρόφους του από τη Συρία, προετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, αλλά και στη Γερμανία.
Για παράδειγμα, στις 10 Σεπτεμβρίου είχε ξεκινήσει από τη Βουδαπέστη με δύο συντρόφους του που πιστεύεται πως είχαν φτάσει από τη Συρία, ένας εκ των οποίων θεωρείται ειδικός στα εκρηκτικά και αυτός που κατασκεύασε τα γιλέκα των καμικάζι σε Παρίσι και Βρυξέλλες.
Από την Ουγγαρία ο Αμπντεσλάμ πέρασε στην Αυστρία, όπου αστυνομικοί τον σταμάτησαν σε έλεγχο σε αυτοκινητόδρομο.
Στον έλεγχο διαπιστώθηκε πως βρίσκεται σε λίστα τρομοκρατών και ειδοποιήθηκαν αμέσως οι βελγικές αρχές. Ωστόσο, τίποτε δεν έγινε.
Ο Αμπντεσλάμ, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες από γερμανικές υπηρεσίες, βρέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην πόλη Ουλμ της νότιας Γερμανίας.
Εκεί, παρέλαβε τρεις συντρόφους του που εμφανίζονταν ως πρόσφυγες από τη Συρία και τους μετέφερε και αυτούς στις Βρυξέλλες.
Οι αρχές της Γερμανίας, ανεπίσημα αλλά και επίσημα, κατηγορούν τους Βέλγους ότι άφησαν να αναπτυχθεί στην καρδιά της Ε.Ε. –τις Βρυξέλλες– ένα ισλαμικό γκέτο στο προάστιο Μόλενμπεκ.
Εκεί κυριαρχούν οι ισλαμιστές και οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν καταφέρει κάτι πολύ βασικό. Να διεισδύσουν στους πυρήνες των ισλαμιστών και να αποσπάσουν πληροφορίες προτού εκδηλωθούν τα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Αμπντεσλάμ –λένε οι Γερμανοί– κρυβόταν στο Μόλενμπεκ, κάτω από τη μύτη των βελγικών αρχών.

Σκληρότερα μέτρα ασφαλείας

Ενα άλλο θέμα που απασχολεί πολύ σοβαρά τη Γερμανία είναι το γεγονός ότι οι τρομοκράτες επιλέγουν πάντοτε «μαλακούς στόχους», δηλαδή πολυσύχναστα σημεία, όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί και σταθμοί του μετρό, που είναι πολύ δύσκολο να φυλαχθούν.
Οι πάνοπλοι στρατιώτες που βλέπουμε σε αεροδρόμια στο Παρίσι ή και στις Βρυξέλλες, πολύ λίγα μπορούν να προσφέρουν όταν κάποιος επίδοξος τρομοκράτης ζωσμένος με εκρηκτικά μπει σε αίθουσα αεροδρομίου ή σιδηροδρομικού σταθμού και ανατιναχθεί.
Συνεπώς, είναι πολύ αυτοί που λένε στη Γερμανία ότι σύντομα στην Ευρώπη θα εφαρμοστούν σκληρότερα μέτρα ασφαλείας.
Με άλλα λόγια, θα ελέγχονται σωματικά όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν με τρένο, αεροπλάνο ή άλλο μέσο, προτού μπουν, για παράδειγμα, σε ένα αεροδρόμιο.
Κάτι που ξεκίνησε ήδη από χθες το βράδυ στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών. Πρόκειται για πρακτική που ήδη εφαρμόζει το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου οι επιβάτες ελέγχονται προτού εισέλθουν στους χώρους του αεροδρομίου, ενώ όποιος δεν διαθέτει εισιτήριο δεν μπορεί να μπει.
Χθες, ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο,τι και να κάνουμε, όσα μέτρα ασφαλείας και να λάβουμε, πάντοτε θα υπάρχει ο κίνδυνος της τρομοκρατίας. 100% ασφάλεια δεν υπάρχει ποτέ».
Οι γερμανικές αρχές παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους και αναρτήσεις στο τουίτερ, οι οποίες και στοχοποιούν άμεσα τη Γερμανία.
Οπως κάποιου με το ψευδώνυμο Αμπου Ομάρ 170, για τον οποίο οι γερμανικές αρχές εκτιμούν πως είναι μέλος του ISIS και έγραψε χθες στα γαλλικά στο τουίτερ: «Να περιμένετε και άλλες βόμβες και άλλους νεκρούς. Χτύπημα και στη Γερμανία σύντομα».
Να θυμίσουμε πως οι γερμανικές αρχές κατάφεραν έπειτα από πληροφορίες να αποτρέψουν διπλό τρομοκρατικό χτύπημα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς του Μονάχου ανήμερα την Πρωτοχρονιά.
Για τον λόγο αυτό και στη Γερμανία, τα μέτρα ασφαλείας που σήμερα εφαρμόζονται είναι δρακόντεια.

- Efsyn.gr