ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Δημαγωγικό χιούμορ και κακοήθειες

Γράφει ο Δημήτρης Τρίμης

Το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς κάλεσε δημόσια, με άρθρο του στην «Αυγή», τους ανθρώπους των επιστημών και των τεχνών του εξωτερικού να βοηθήσουν όπως μπορούν τη μεγάλη προσπάθεια ανθρώπινης φιλοξενίας των προσφύγων πολέμου που «εγκλωβίζονται» με ευθύνη της Ε.Ε. στη χώρα μας.
Γράφει συγκεκριμένα ο υπουργός:
"Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών εδώ, υποχρεώνει την Ελλάδα να σηκώνει τούτο τον καιρό το βάρος του κόσμου. Το βάρος από τα αποτελέσματα πολέμων και καταστροφών για τα οποία η ίδια δεν φέρει καμία ευθύνη. Ωστόσο έχει αναλάβει την ευθύνη να σηκώσει αυτό το βάρος. Πρόθυμα. Υπακούοντας την πανάρχαια επιταγή. Και αναδεικνύοντας το σημερινό της ήθος (...) Αλλά η Ελλάδα είναι χώρα μικρή. Και τούτο το βάρος έχει πολύ σκληρά υλικά συμφραζόμενα. Τα οποία ή ίδια -λαός..
και κράτος- δεν μπορεί να σηκώσει μόνη. (...) Γι' αυτό απευθύνομαι σε σας. Τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους του κόσμου. Σε σας που γνωρίζετε καλά πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με άρτο. Που γνωρίζετε καλά ότι ακόμα και μέσα στη μέγιστη ένδεια, ακόμα και μπροστά στον θάνατο, ο άνθρωπος θα σιγοτραγουδήσει ένα σκοπό, θα χαράξει ένα σκίτσο, θα χορέψει δυό βήματα, θα θυμηθεί ή θα φτιάξει ένα στίχο. Απευθύνομαι σε σας, τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους του κόσμου, που μπορείτε να μεταδώσετε παντού τούτη τη γνώση. Για να συνεγείρετε παντού τις συνειδήσεις. Με τους μύριους τρόπους που η δημιουργική σας δύναμη θα εφεύρει. Δείχνοντας έτσι ότι το βάρος του κόσμου ανήκει σε όλο τον κόσμο. Όπως και η τιμή του."
Αυτή την ανοιχτή πρόσκληση του Αριστείδη Μπαλτά, την οποία ελάχιστοι κατέκριναν, καθώς λέει με λίγα λόγια πολύ σεμνά αυτό που θέλουμε στην πραγματικότητα όλοι,  ανέλαβε να την «αποδομήσει» ο Γιάννης Πρετεντέρης. Δεν σας λέω βέβαια τίποτα που δεν περιμένατε, όμως αξίζει τον κόπο νομίζω η επισήμανση, έστω και μόνο για τους μελετητές του συμπλεγματικού φθόνου και της στοχοπροσύλωσης του στελέχους του ΔΟΛ και του MEGA να πολεμήσει τον «ταξικό του αντίπαλο, ιδίως όταν η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης αποτελεί τον διακηρυγμένο στόχο, όχι μόνο της Δεξιάς, αλλά και των συμφερόντων της καταρρέουσας διαπλοκής.
Με το γνωστό αμετροεπές στιλ του, ο Πρετεντέρης ειρωνεύεται στα όρια της κακοήθειας την πρωτοβουλία του Α. Μπαλτά, ως κίνηση των «ανικάνων», του ΣΥΡΙΖΑ, που «μας καταστρέφουν»: «Δεν ξέρω αν παρατηρήσατε τη σιωπή που έχει πέσει τις τελευταίες μέρες "στους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους του κόσμου" που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή», σημειώνει ο αρθρογράφος στα ΝΕΑ: «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πόσοι από "τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους του κόσμου" διαβάζουν "Αυγή", ούτε πόσοι ξέρουν τι είναι ο Μπαλτάς. Αλλά είμαι βέβαιος ότι η επιστολή τους συντάραξε... Αμέσως μετά τη δημοσίευση οι προσφυγομετανάστες στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις πενήντα χιλιάδες, ο Ομπάμα πήγε στην Κούβα κι άρχισε να βρέχει βόμβες στις Βρυξέλλες. Ετσι είναι με η θεωρία του χάους. Μια πεταλούδα ανοιγοκλείνει τα φτερά της στην Αθήνα και γίνεται χαλασμός Κυρίου...».
Πιστεύω πως ούτε οι πιο φανατικοί αντι-αριστεροί οπαδοί του, δεν θα κατάφεραν να  γελάσουν με το ανατριχιαστικό χιούμορ του δημοφιλούς σχολιαστή, όσο κι αν εκείνος κλείνει την «ψυχαγωγική» του παρέμβαση με το δημαγωγικό κλισέ, που ενώνει το «χώρο» της διαπλοκής με την προπαγάνδα της ηττημένης Δεξιάς και τα συμφέροντα του πανικόβλητου ΔΟΛ, ότι «η Ελλάδα (σ.σ. χωρίς αυτούς στην εξουσία, εννοείται) βουλιάζει και βυθίζεται στο χάος».

- απο την ΕφΣυν