ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ζητούνται εξηγήσεις...

H εφημερίδα Αυγή και ο αρχισυντάκτης της Πέτρος Κατσάκος, εγκαλούν τους υπουργούς Τρύφωνα Αλεξιάδη, Θοδωρή Δρίτσα και Γιάννη Τσιρώνη για την κοινή απόφαση που υπογράφουν  και με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης χώρου αιγιαλού, παραλίας και θαλασσίου χώρου για την εκτέλεση του έργου "Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων στη θέση Κουμπάρα - Διακοφτό Νήσου Ίου" στην εταιρεία 105 Α.Ε.
Μάλιστα ο Πέτρος Κατσάκος που χαρακτηρίζει (σε άρθρο του) την απόφαση «κακόγουστο αστείο», αναφέρει ότι προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά η ΚΥΑ καθώς ανάβει το πράσινο φως σε μεγάλης κλίμακας δομικές παρεμβάσεις που βλάπτουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του κυκλαδικού τοπίου και της Ίου ειδικότερα. Ο Κατσάκος καταλήγει στο άρθρο του: «Οι υπουργοί που υπέγραψαν αυτή την απόφαση οφείλουν κάποιες εξηγήσεις».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο που υπογράφει στην Αυγή ο Πέτρος Κατσάκος:..
Με κακόγουστο αστείο μοιάζει η πρόσφατη κοινή απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Τρύφων Αλεξιάδης, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Τσιρώνης και με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης χώρου αιγιαλού, παραλίας και θαλασσίου χώρου για την εκτέλεση του έργου "Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων στη θέση Κουμπάρα - Διακοφτό Νήσου Ίου" στην εταιρεία 105 Α.Ε.
Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων πριν λίγες ημέρες με ανακοίνωσή του κατήγγειλε «την πρόσφατη έγκριση παραχώρησης αιγιαλού στον επενδυτή του σύνθετου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη χερσόνησο Διακοφτό στην Ίο, από μέρους των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Οικονομικών, ως ανεπανόρθωτα καταστροφική για τον φυσικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού» και ζήτησε «την άμεση ανάκληση της παραπάνω υπουργικής απόφασης και ταυτόχρονα την επιτάχυνση των απαραίτητων νομικών παρεμβάσεων ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο αδειοδότησης των όποιων επενδύσεων». Η "Αυγή" από την πλευρά της είχε αναδείξει το θέμα στις 13.10.2014 με εκτενέστατο ρεπορτάζ της Λούλης Σταυρογιάννη, όπου αποκαλύπτονταν οι σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις δύο υπουργών της τότε συγκυβέρνησης, και συγκεκριμένα του Γ. Μανιάτη και της Όλ. Κεφαλογιάννη, οι οποίοι «πριμοδοτούσαν τη βίαιη αλλοίωση του τοπίου του νησιού με κρατική επιδότηση, υπογράφοντας την έγκριση δημιουργίας τουριστικού χωριού μαζί με τα συνοδά έργα τους και τους περιβαλλοντικούς όρους σε δύο διαφορετικές εκτάσεις στη Χερσόνησο Διακοφτό και την απέναντι περιοχή Κουμπάρα». Όπως αποκάλυπτε τότε η "Αυγή", πίσω από την 105 Ανώνυμη Τουριστική και Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων βρίσκεται επιχειρηματίας ο οποίος έχει διατελέσει χρηματιστής στις ΗΠΑ. Ως μεγαλομέτοχος συμμετέχει και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ίο. Είναι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για παράνομη διάνοιξη δρόμου σε άλλο σημείο του νησιού, ενώ για μπάζωμα υγρότοπου του έχει επιβληθεί πρόστιμο από την Περιφέρεια. Όλως περιέργως, η εταιρεία, με απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομίας Π. Ρήγα, είχε ενταχθεί από τα τέλη του 2011 στον αναπτυξιακό νόμο "για την ενίσχυση του επενδυτικού της σχεδίου" στην Ίο συνολικής επιχορηγούμενης δαπάνης 29.954 εκατ. ευρώ με ποσοστό επιχορήγησης 29,675%. Το δημοσίευμα της "Αυγής" έγινε μάλιστα αφορμή να φτάσει το θέμα και στη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου και Απόστολου Αλεξόπουλου, οι οποίοι έκαναν λόγο για την «αγαστή συνεργασία όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. με τους φρενήρεις ρυθμούς απορρύθμισης και με την από το παράθυρο ελαστικοποίηση όλων των όρων και των κανονισμών που διέπουν τη χωροθέτηση, τους περιβαλλοντικούς όρους και την τουριστική ανάπτυξη στα νησιά».
Λαμβάνοντας κανείς υπόψη όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τη συγκεκριμένη «επένδυση» αλλά και την κατηγορηματικά αντίθετη στάση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά η κοινή υπουργική απόφαση που ανάβει το πράσινο φως σε μεγάλης κλίμακας δομικές παρεμβάσεις που βλάπτουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του κυκλαδικού τοπίου και της Ίου ειδικότερα. Οι υπουργοί που υπέγραψαν αυτή την απόφαση οφείλουν κάποιες εξηγήσεις.