ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Galopistas

Γράφει ο Δημήτρης Σούλτας

Τι θα ήταν η προεκλογική περίοδος χωρίς τα γκάλοπ; Θα ‘ταν σαν τηλεοπτικό πρωϊνό χωρίς το πάνελ του. Σαν υποψήφιος χωρίς χαμόγελο. Σαν χρυσαυγίτης χωρίς μίσος. Σαν παστίτσιο χωρίς τη μπεσαμέλ του.
Οι δημοσκοπήσεις βέβαια, τα τελευταία χρονια δεν είναι το πιο αξιόπιστο πράγμα στον πλανήτη, αλλά αυτό δεν επηρεάζει καθόλου το είδος που ζει μέσα απ’ αυτές.
Υπάρχουν εξαρτημένοι από τις δημοσκοπήσεις . Άνθρωποι που αν δεν καταναλώσουν δύο ημερησίως μπορεί να παρουσιάσουν φαινόμενα στέρησης και ως εκ τούτου αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και δεν μιλάμε για πολιτικούς ή πολιτικούς συντάκτες που είναι μέρος του καθημερινού τους μενού. Μιλάμε για τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι γκαλοπίστας. Έχουν ενημερωθεί για όλες τις δημοσκοπήσεις,..
έχουν διαμορφώσει άποψη για το ποια είναι αξιόπιστη, ποια κατασκευασμένη, ποια παραπλανητική και ποια την γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι και ένας τριτοξάδελφος τους που έχει έναν μπατζανάκη, που είναι παντρεμένος με την ιδιαιτέρα “κάποιου που ξέρει”.
Ο τύπος των γκαλοπίστας δεν είναι αυτός που θέλει μια αυστηρά επιστημονική αποτύπωση των τάσεων στο εκλογικό σώμα. Θέλει μία πρόβλεψη. Και όσο αυτή η πρόβλεψη είναι κοντά στις κομματικές του προτιμήσεις, τόσο το καλύτερο. Αν αύριο ένα γκάλοπ δίνει 70% στο κόμμα του δεν θα το αμφισβητήσει. Αν δεν βρει διαθέσιμο ένα τέτοιο γκάλοπ θα το κατασκευάσει ή θα το βρει έτοιμο στο αξιόπιστο blog www.arloumpeskathemera.blogspot.com. Eκεί συνήθως θα βρει και τα περιβόητα «γκάλοπ των πρεσβειών», που είναι υποτίθεται μυστικά, αλλά τα γνωρίζει ο Παντελής από τα Πατήσια που διαχειρίζεται το blog.
Ο ίδιος ανθρωπότυπος θα δει και αλλού τα σημάδια για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα μπαίνει καθημερινά σε όλα τα site ιντερνετικού στοιχήματος και θα κοιτά τι αποδόσεις δίνει κάθε ποσοστό κόμματος. Δεν αποκλείεται να έχει κάνει ο ίδιος καριέρα στο «Πάμε στοίχημα» και να αντιμετωπίζεται σαν θεότητα στο πρακτορείο της γειτονιάς.
Οι γκαλοπίστας θα ρίξουν όμως και μια ματιά στα ζώδια. Θα δουν και εκεί τα σημάδια. Έχει ο Μεϊμαράκης ανάδρομο Ερμή στις 20; Που βρίσκεται η Σελήνη του Τσίπρα; Μη ξεχνάμε ότι η Λίτσα Πατέρα έχει προβλέψει την πτώση του καπιταλισμού, χωρίς όμως να της γίνει ποτέ πρόταση από κανένα κόμμα της Αριστεράς, ίσως γιατί δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για να γίνει διαπλανητική η επανάσταση.
Τα γκάλοπ λοιπόν δεν είναι μόνο αποτύπωση των τάσεων της κοινής γνώμης, Για κάποιους είναι και ψυχοθεραπεία, για άλλους μια μεταφυσική ενασχόληση. Οι γκαλοπίστας είναι η ανερχόμενη δύναμη και έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό με τους πολιτικούς: Λίγο πριν τις κάλπες μπορεί να είναι σίγουροι για πολλά πράγματα, εκτός απο το αποτέλεσμα.

* Tο άρθρο του Δ. Σούλτα δημοσιεύτηκε στο σάιτ altsantiri.gr, με το οποίο ο δημοσιογράφος ξεκίνησε τακτική συνεργασία