ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Η «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου» στην Ελλάδα

Στις χώρες με «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου» κατατάσσεται πλέον η χώρα μας, σύμφωνα με έκθεση του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Η χώρα μας βαθμολογήθηκε με 11 βαθμούς παραπάνω σε σχέση με την περσινή χρονιά. Συγκεκριμένα από 30 βαθμούς που έλαβε πέρυσι φέτος πήρε 40, με αποτέλεσμα να καταταχθεί στης 85 η θέση μεταξύ των 197 χωρών που εξετάστηκαν.
Αναφορά στην έκθεση γίνεται και στην υπόθεση του δημοσιογράφου και εκδότη του HOTDOC, Κώστα Βαξεβάνη, αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η έκθεση περιγράφει τη σύλληψη του Βαξεβάνη μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας, με την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, γίνεται λόγος για..
υποκινούμενες απολύσεις και διακοπές συμβολαίων σε κρατικά και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και για σωματικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από τη Χρυσή Αυγή.
«Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα ελληνικά ΜΜΕ υπέστησαν ευρύτατες περικοπές προσωπικού, ενώ ορισμένα αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά από το «Freedom House», το οποίο συμπληρώνει:
«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια γενικότερη εντύπωση ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να φέρουν σε πέρας τον ρόλο τους ως ανεξάρτητοι παρατηρητές και να συνεχίσουν να ενημερώνουν επαρκώς τους έλληνες πολίτες για κρίσιμης σημασίας θέματα που τους απασχολούν, όπως τα μέτρα λιτότητας και η διαφθορά», αναφέρει χαρακτηριστικά το “Freedom House”.
Σε ότι αφορά την Ευρώπη, η έκθεση αναφέρει ότι η ελευθεροτυπία αδυνάτισε λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ ο αριθμός ανθρώπων με πρόσβαση σε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία. Εκτός απ’ την Ελλάδα στην κατηγορία χωρών με «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου» παραμένει και η Ιταλία στην 69η θέση, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση. 
-koutipandoras.gr

Διαβάστε την έκθεση του Freedom House για την Ελλάδα εδώ