ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Προίκα στους ιδιώτες του ΟΠΑΠ και η επιρροή στα ΜΜΕ

Μαζί με τον έλεγχο του τεράστιου τζίρου και των κερδών του ΟΠΑΠ, ο νέος ιδιοκτήτης, η εταιρεία Emma Delta συμφερόντων Μελισσανίδη - Κοπελούζου όπως όλα δείχνουν, θα κληρονομήσει έξτρα bonus παροχή από το δημόσιο και την τεράστια επιρροή του Οργανισμού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κι αυτό, γιατί ο ΟΠΑΠ αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους καλύτερους διαφημιζόμενους πελάτες των ΜΜΕ, με διαφημιστική δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τοΝ χρόνο, η οποία στηρίζει σήμερα τα δύσκολα οικονομικά των Μέσων ενημέρωσης, ταυτόχρονα όμως αφήνει και μεγάλο περιθώριο παρεμβάσεων και αιτημάτων για ειδική μεταχείριση.
Το μέγεθος της συμβολής του ΟΠΑΠ στη στήριξη των media -και συνεπώς στη δυνατότητα..
άσκησης επιρροής ή και πίεσης- φαίνεται από τα ποσά που δαπανώνται κάθε χρόνο για τη διαφημιστική προβολή του. Το 2008 η τεκμαρτή διαφημιστική δαπάνη του ΟΠΑΠ, βάσει τιμών τιμοκαταλόγου και χωρίς να υπολογίζονται τυχόν εκπτώσεις ή επιστροφές (οι οποίες δεν ήταν πολύ υψηλές τότε και ιδίως για διαφημιζόμενους του δημοσίου), άγγιζε τα 33,7 εκατ. ευρώ. Τότε, η συνολική διαφημιστική δαπάνη του Δημοσίου (υπουργεία, δήμοι, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, τυχερά παιχνίδια, δηλ. ΟΠΑΠ, Ευρ. Ένωση κ.λπ.) έφτανε το αστρονομικό ποσό των 105,7 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο του ΟΠΑΠ στη συνολική διαφημιστική δαπάνη του Δημοσίου πλησίαζε το 33%.
Με την εμβάθυνση των υφεσιακών πολιτικών από τις κυβερνήσεις των επόμενων χρόνων, η διαφημιστική δαπάνη του ΟΠΑΠ μειώνεται σταδιακά -δεδομένου ότι χαμηλώνουν οι οι τιμές στους τιμοκαταλόγους των Μέσων-, για να πέσει κάτω από το μισό τον περασμένο χρόνο, από 33,69 εκατ. στα 14,5 εκατ. ευρώ (βλ. και Πίνακα). Όμως δεν συνεπάγεται καμία μείωση της επιρροής του ΟΠΑΠ στα ΜΜΕ. Κι αυτό, γιατί μπορεί μεν να μειώθηκε η διαφημιστική δαπάνη του ΟΠΑΠ, όμως μειώθηκε μαζί, για την ακρίβεια κατακριμνήσθηκε, η συνολική διαφημιστική δαπάνη του Δημοσίου. Πλέον, τα τελευταία δύο χρόνια οι διαφημίσεις του ΟΠΑΠ αποτελούν το 50% των συνολικών δαπανών του Δημοσίου (εννοείται, δεν περιλαμβάνονται οι Τράπεζες) προς τα media, συνεπώς παραμένει ένας πολύ καλός πελάτης και γίνεται ακόμα καλύτερος. Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται η διαφημιστική επένδυση στο Διαδίκτυο, που εξελίσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια.
Τα μεγαλύτερα ποσά, παρά την περιορισμένη επιρροή λόγω χαμηλών κυκλοφοριών, δαπανά ο ΟΠΑΠ στις εφημερίδες, γύρω στο 40% του συνολικού διαφημιστικού του προϋπολογισμού.
A. Νταρζάνου / Αυγή