ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Τι τρέχει με το θεραπευτικό γυμναστήριο του ΕΔΟΕΑΠ;

Λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή της Σταυρούλας Σκαλίδη σχετικά με τη δημόσια επιστολή του μέλους του δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ, Νίκου Καρούντζου για το γυμναστήριο του Οργανισμού:
«Αξιότιμοι Πρόεδρε και μέλη του διοικητικού συμβουλίου,
είμαι ασφαλισμένη του ΕΔΟΕΑΠ και μέλος της ΕΣΗΕΑ, πρόσφατα άνεργη μετά από 13 χρόνια στη "Βραδυνή". Την περασμένη εβδομάδα υπέπεσε στην αντίληψή μου δημόσια επιστολή μέλους του δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ για το γυμναστήριο του Οργανισμού που αν μη τι άλλο με εξέπληξε δυσάρεστα.
Την περίοδο της απόλυσής μου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, άρχισα να υποφέρω από οξεία οσφυαλγία που οφείλεται σε μορφή δισκοπάθειας. Ο ορθοπεδικός του ΕΔΟΕΑΠ, κ. Αγγουλές, μού συνέστησε..
εκτός από φυσικοθεραπείες -τις οποίες και έκανα- θεραπευτική γυμναστική. Από τον Ιανουάριο ξεκίνησα να πηγαίνω εντατικά κάθε απόγευμα στο γυμναστήριο του Οργανισμού και οφείλω να σας ομολογήσω ότι σχεδόν μετά από ένα μήνα βελτιώθηκε η κατάστασή μου κατά πολύ και μπορώ να σας πω πια -βρίσκομαι στον τέταρτο μήνα άσκησης- ότι έχει αντιμετωπιστεί πλέον το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο: τη θεραπευτική γυμναστική. Δεν το περίμενα. Αν με ρωτούσαν πριν από ένα χρόνο για το γυμναστήριο του Οργανισμού ίσως και να το θεωρούσα πολυτέλεια, όχι πια.
Αντιλαμβάνεστε την έκπληξή μου διαβάζοντας την επιστολή. Θεώρησα σωστό να καταθέσω αυτό που ζω εγώ, χωρίς άλλη σκοπιμότητα πλην του να μείνει ανοιχτό το γυμναστήριο που βοήθησε και βοηθάει ακόμα όχι μόνο εμένα αλλά και δεκάδες συναδέλφους που χρήζουν θεαραπευτικής άσκησης.
Προσβλέπω να ενσκήψετε στο θέμα με τη σοβαρότητα που απαιτείται για ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο την αντιμετώπιση του πόνου σε σοβαρά μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα, αλλά και τελικά την εξάλειψη των συμπτωμάτων τους.
Με συναδελφική εκτίμηση,
Σταυρούλα Σκαλίδη»


Ακολουθεί το κείμενο της ανοιχτής επιστολής του Ν. Καρούντζου προς τα μέλη- μετόχους του ΕΔΟΕΑΠ για το θέμα της λειτουργίας του θεραπευτικού γυμναστηρίου:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Επί αρκετό καιρό ακούγαμε την πρώην Πρόεδρο και νυν μέλος του ΕΔΟΕΑΠ κυρία Ελένη Σπανοπούλου να επαίρεται για τη λειτουργία «θεραπευτικού γυμναστηρίου» στον Οργανισμό στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ασφαλισμένοι, ορισμένοι εκ των οποίων καταβάλουν μηνιαία συνδρομή. Μάλιστα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της προηγούμενης εβδομάδας η κα Σπανοπούλου υπερασπίστηκε τη θέση της για τη λειτουργία και την αναγκαιότητα του «θεραπευτικού γυμναστηρίου» το οποίο πέρα από τα χρήματα που κόστισε η κατασκευή του και τα οποία δεν είναι δυνατόν ακόμα να προσδιοριστούν επακριβώς είναι ζημιογόνο κατά το ποσό των 30.000 Ευρώ το 2012.
Στην ίδια συνεδρίαση κατατέθηκαν από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες έγγραφα για τη λειτουργία του γυμναστηρίου από τα οποία δεν προέκυπτε κανένα πρόβλημα νομιμότητας στη λειτουργία του Γυμναστηρίου ενώ τονίζονταν τα πλεονεκτήματά του και η ανάγκη για την ανανέωση συμβάσεων του προσωπικού.
Ωστόσο μετά από έλεγχο που διενήργησα προκύπτουν τα εξής:
Το «θεραπευτικό γυμναστήριο» δεν έχει άδεια λειτουργίας κανονικού γυμναστηρίου αλλά Γυμναστηρίου σε εργασιακό χώρο η οποία στην ουσία αφορά στην εκγύμναση του προσωπικού του Οργανισμού.
Κατά συνέπεια η λειτουργία του ως «θεραπευτικού Γυμναστηρίου» ή οτιδήποτε άλλο δεν είναι νόμιμη.
Παράλληλα διαπίστωσα ότι έχει γίνει έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ με άνοιγμα βιβλίων Β κατηγορίας (ο τύπος αυτών των βιβλίων αφορά εμπορικές επιχειρήσεις) αλλά χωρίς την προσκόμιση της άδειας κανονικού γυμναστηρίου με αποτέλεσμα οι καταβολές των ασφαλισμένων ως συνδρομή και παροχή υπηρεσιών να μην είναι νόμιμες. Επιπλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα να γυμνάζονται ασφαλισμένοι και σε περίπτωση δυσάρεστου, απρόοπτου γεγονότος μπορεί να προκύψουν σοβαρότατα νομικά και οικονομικά ζητήματα για τον ΕΔΟΕΑΠ.
Από τα ευρήματα του ελέγχου προκύπτει ότι η λειτουργία του δήθεν θεραπευτικού γυμναστηρίου έγινε για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους και χωρίς καμία τήρηση των κανονισμών και των νόμων από την προηγούμενη διοίκηση. Επιπλέον σήμερα το γυμναστήριο χρησιμοποιείται από μόλις 169 άτομα δηλαδή το μέσο κόστος ανά άτομο που χρησιμοποιεί το γυμναστήριο προσεγγίζει τα 200 Ευρώ ενώ την ίδια στιγμή καταβάλλεται και συνδρομή χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες ανακατασκευής του χώρου, προμήθειας εξοπλισμού και άλλων λειτουργικών δαπανών (ρεύμα, νερό, συντήρηση, καθαριότητα κλπ). Είναι προφανές ότι με τέτοιο κόστος ότι και οι 169 που χρησιμοποιούν το γυμναστήριο θα μπορούσαν να έχουν υπηρεσίες πραγματικού θεραπευτικού γυμναστηρίου δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές στο λειτουργούν γυμναστήριο.
Το χειρότερο όμως είναι ότι άγνωστο με ποιο τρόπο, για τη λειτουργία του γυμναστηρίου ο ΕΔΟΕΑΠ άνοιξε βιβλία Β κατηγορίας ως εμπορική επιχείρηση. Αυτό αντιβαίνει στο καταστατικό του Οργανισμού και δημιουργεί σωρεία παρενεργειών που μπορούν να οδηγήσουν στην αμφισβήτηση της νομικής υπόστασης του ΕΔΟΕΑΠ ως αυτοδιοικούμενου ασφαλιστικού Οργανισμού σε μια περίοδο που αμφισβητούνται κεκτημένα όπως το Αγγελιόσημο. Και αυτό αν μη τι άλλο είναι εγκληματικό προς τα συμφέροντα του Οργανισμού.
Επιπλέον μπορεί να προκύψουν και οικονομικές επιπτώσεις όπως για παράδειγμα η πληρωμή του τέλους ακινήτων (πέρυσι πληρώθηκαν 70.000 Ευρώ) μόνο και μόνο από την ύπαρξη βιβλίων Β κατηγορίας που τηρούνται από εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν απαλλάσσονται από το ΕΕΤΗΔΕ.
Είναι προφανές ότι από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο ΔΣ οι υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν πλημμελώς το ΔΣ αποκρύπτοντας μείζοντα ζητήματα που εγείρουν προβλήματα νομιμότητας και κινδύνου για τον Οργανισμού.
Θεωρώ ότι για τα συγκεκριμένα στοιχεία θα πρέπει να λάβουν γνώση οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ και να επιληφθεί χωρίς καμία χρονοτριβή καταλογίζοντας και ευθύνες το επόμενο ΔΣ του Οργανισμού που θα διεξαχθεί την Μεγάλη Τρίτη.
Σας ευχαριστώ
Πάντοτε στη διάθεση των μελών μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ
Νίκος Καρούτζος
ΓΓ ΕΔΟΕΑΠ