ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Προτίθεται η κυβέρνηση να εντάξει το ΑΠΕ στις ΔΕΚΟ;



ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ



Βροχή οι ερωτήσεις στη Βουλή για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και τις αντιδράσεις που προκαλούν αποφάσεις του διευθυντή Ηλία Μάτσικα.
Αυτή τη φορά σε διαφορετικό πνεύμα, από αυτό του Σίμου Κεδίκογλου της ΝΔ, ήταν η ερώτηση για το ΑΠΕ – ΜΠΕ που κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς προς τον Γ. Πεταλωτή.
Οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός επικεντρώθηκαν και ζήτησαν εξηγήσεις για την έντονη φημολογία σχετικά με πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει το πρακτορείο στις ΔΕΚΟ με όλες τις μισθολογικές επιπτώσεις για το προσωπικό. Επίσης οι 4 βουλευτές ερωτούν αν οι αρμόδιοι υπουργοί γνωρίζουν την προσπάθεια της Διεύθυνσης του πρακτορείου για την καθαίρεση του εκλεγμένου εκπροσώπου των εργαζομένων στο... Διοικητικό Συμβούλιο. Αναφέρουν συγκεκριμένα:
«Με το άρθρο 1 του ΠΔ191/2008, το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξαιρέθηκε, λόγω της ιδιάζουσας αποστολής του από τις ΔΕΚΟ. Επιπλέον, προβλέφθηκε η συμμετοχή ενός εκλεγμένου εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του πρακτορείου.
Βάσει του προαναφερθέντος Προεδρικού Διατάγματος, το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρέπει να επιχορηγείται ετησίως με 15 εκατομμύρια ευρώ αλλά ο προϋπολογισμός για το 2011 προβλέπει μόλις 9.405.000 εκατομμύρια. Δεδομένου ότι μόνο για μισθοδοσία των 300 εργαζομένων χρειάζονται περίπου 12.000.000 ετησίως, είναι εμφανές ότι σύντομα θα τεθεί ζήτημα επιβίωσής του, ενώ ήδη για τρίτη φορά το τελευταίο 8μηνο υπήρξε καθυστέρηση περίπου 10-20 ημερών για την πληρωμή των υπαλλήλων.
Επιπλέον, φημολογείται έντονα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εντάξει το πρακτορείο στις ΔΕΚΟ με όλες τις μισθολογικές επιπτώσεις για το προσωπικό αλλά και με τον αποκλεισμό του εκπροσώπου των εργαζομένων από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Επίσης πρόσφατα η Διεύθυνση του πρακτορείου, επικαλούμενη νομικό κώλυμα επιδιώκει την καθαίρεση του εκλεγμένου εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ προκαλώντας έτσι αντιδράσεις μεταξύ του προσωπικού του πρακτορείου.
Επειδή το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων αποτελεί για περισσότερα από 100 χρόνια βασική πηγή πληροφόρησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, εύλογο είναι το ενδιαφέρον για απρόσκοπτη συνέχιση της αποστολής του και των παρεχομένων υπηρεσιών του,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Προτίθενται να εντάξουν το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις ΔΕΚΟ και αν ναι με ποια αιτιολογική βάση;
- Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, σχεδιάζουν νέα περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων;
- Γνωρίζουν την προσπάθεια της Διεύθυνσης του πρακτορείου για την καθαίρεση του εκλεγμένου εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ-ΜΠΕ; Αν ναι, τι προτίθενται να πράξουν;»