ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Φεύγουν οι πολυθεσίτες και οι εκπομπάρχες πολυτελείας από τον 9,84


Στα βαθιά έπεσε ο νέος διευθυντής του Αθήνα 9.84 Τάκης Καμπύλης ο οποίος εκλήθη στη γενική συνέλευση των εργαζομένων του σταθμού (όλων των ειδικοτήτων και εργασιακών καθεστώτων) και παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης. Από την ενημέρωση Καμπύλη προς τους εργαζόμενους, διαφάνηκε η πρόθεση δραστικών περικοπών ενώ όπως είπε ο ίδιος η νέα διοίκηση επεξεργάζεται τέσσερα σενάρια για το μέλλον του σταθμού, επισημαίνοντας πως γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η μετατροπή του σταθμού σε Ανώνυμη Εταιρία, καθώς εάν συμβεί αυτό, το ραδιόφωνο θα κλείσει.
Στην συνέλευση στην οποία παρέστησαν και ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ο Καμπύλης είπε πως το budget για τους δημοσιογράφους θα μειωθεί στο μισό με ότι αυτό συνεπάγεται. Όπως είπαν κάποιοι που γνωρίζουν τις ευαισθησίες και εμπιστεύονται την κρίση του Καμπύλη, τον 9.84 θα πρέπει να αποχαιρετήσουν αργόμισθοι, διπλοθεσίτες και τριπλοθεσίτες δημοσιογράφοι καθώς και εκπομπάρχες πολυτελείας (δηλαδή κύριοι και κυρίες με εβδομαδιαίες εκπομπές και ένθετα των πέντε λεπτών on air). Ο νέος διευθυντής κάλεσε εκείνους που έχουν extra αποδοχές να υποβάλλουν την παραίτησή τους οικειοθελώς ειδάλλως η νέα διοίκηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις.
Ο Καμπύλης δήλωσε ότι ο “AIR 104.4” θα συνεχίσει να μιλά όλες τις γλώσσες με μειωμένο budget και λιγότερο προσωπικό, ενώ τόνισε ότι θεωρεί αδικία να απολυθούν συμβασιούχοι έργου- “όμηροι” για χρόνια στο ραδιοσταθμό. Επίσης σημείωσε οτι όσοι τέτοιοι συμβασιούχοι παραμείνουν οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε ορισμένου χρόνου (13 μισθοί, άδειες, καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία από την επιχείρηση).
Οι εργαζόμενοι του Αθήνα 9,84 με τη σειρά τους και μετά το πέρας της συνέλευσης έβγαλαν ψήφισμα όπου αναφέρουν ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη εξορθολογισμού της....λειτουργίας του “Αθήνα 9,84”. Επίσης δηλώνουν οτι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν κάθε κίνηση που θα εμπεδώνει την διαφάνεια και το αίσθημα δικαιοσύνης, θα αποκαθιστά την κακοποιημένη επαγγελματική τους υπόληψη και θα εξασφαλίζει στον σταθμό νέες πηγές εσόδων και νέες κατηγορίες κοινού.

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Oι εργαζόμενοι του Αθήνα 9,84 (όλων των ειδικοτήτων και εργασιακών καθεστώτων) σε Γενική Συνέλευση που συγκάλεσαν σήμερα, και στην οποία παρέστησαν και ο Πρόεδρος και Μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, εξέτασαν τα κρίσιμα ζητήματα που εκκρεμούν σχετικά με το μέλλον του δημοτικού ραδιοσταθμού της πρωτεύουσας. Στο πρώτο μέρος της Συνέλευσης εκλήθη και ο (υπό διορισμό) νέος Γενικός Διευθυντής του “Αθήνα 9,84” κ. Τ. Καμπύλης, ο οποίος και παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης. Από την ενημέρωση αυτή, ξεχώρισε η αναγγελία δραστικών περικοπών και η προειδοποίηση ότι παραμένει πιθανό ακόμη και το κλείσιμο του σταθμού.
Οι εργαζόμενοι του Αθήνα 9,84:
- Διαπιστώνουν με ανησυχία ότι περνά αναξιοποίητο το διάστημα της εξάμηνης παράτασης που χορηγήθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να εξετασθεί το μελλοντικό καθεστώς των δημοτικών ΜΜΕ. Καλούν τη δημοτική αρχή, αντί να προαναγγέλλει παθητικά ως “μονόδρομο” τη μετατροπή του σταθμού σε Α.Ε., να συμμετάσχει δυναμικά στη διαβούλευση, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα καθεστώς με το οποίο θα επιτρέπεται η συνέχιση της χρηματοδότησης των δημοτικών ΜΜΕ από τους οικείους Δήμους. Οποιαδήποτε άλλη προοπτική, προεξοφλεί την απαξίωση και εντέλει το κλείσιμο των δημοτικών ΜΜΕ, προς όφελος ιδιωτών ανταγωνιστών που φανερώνουν ολοένα και περισσότερο την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στο δικαίωμα των πολιτών για ποιοτική ενημέρωση.
- Υπενθυμίζουν ότι (πέρα από την όποια φυσιογνωμική ιδιαιτερότητα προκύπτει από τον δημοτικό χαρακτήρα του), ο “Αθήνα 9,84” οφείλει να παραμείνει ραδιοσταθμός που θα παρέχει ενημέρωση και ψυχαγωγία πλήρους φάσματος. Αυτό επιβάλλεται από την ιστορία του “Αθήνα 9,84”, την πανελλαδική απήχησή του, τους όρους αδειοδότησής του και την πραγματική αποστολή του έναντι του δημότη.
- Αναγνωρίζουν την ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας του “Αθήνα 9,84” και είναι πρόθυμοι να στηρίξουν κάθε κίνηση που θα εμπεδώνει την διαφάνεια και το αίσθημα δικαιοσύνης, θα αποκαθιστά την κακοποιημένη επαγγελματική τους υπόληψη και θα εξασφαλίζει στον σταθμό νέες πηγές εσόδων και νέες κατηγορίες κοινού.
- Διεκδικούν, ωστόσο, τη διαφύλαξη του μέγιστου δυνατού αριθμού θέσεων εργασίας και αρνούνται να πέσουν θύματα λεόντειων περικοπών. Αποκρούουν τη λογική που τους φέρνει σε αντιπαράθεση προς άλλες κατηγορίες εργαζομένων σε υπηρεσίες ή φορείς του Δήμου Αθηναίων.
- Προτείνουν στα Δ.Σ. των Σωματείων μας να ζητήσουν από τη δημοτική αρχή ή τη διοίκηση του ραδιοσταθμού την έγγραφη τοποθέτησή τους ως προς την εξαγγελλόμενη πολιτική εξυγίανσης και ιδίως τα κριτήρια που θα ακολουθηθούν στα ζητήματα προσωπικού.
- Επισημαίνουν ότι η θεμιτή συζήτηση περί πολυθεσίας κινδυνεύει να εκτραπεί και σε δαιμονοποίηση πρακτικών επιβίωσης στις οποίες καταφεύγει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.
- Παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, ιδίως απέναντι στο ενδεχόμενο απολύσεων με χαρακτηριστικά κοινωνικής αναλγησίας.
Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ “ΑΘΗΝΑ 9,84” »