ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Τι απαντά ο διευθυντής του ΑΠΕ στον εκπρόσωπο των εργαζομένων

Αναφορικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη λειτουργία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Εΐδήσεων δημοσιεύουμε και την απάντηση του γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ηλία Μάτσικα στην επιστολή του εκπροσώπου των εργαζομένων στο πρακτορείο Μιχάλη Ψύλλου. Παραθέτουμε επίσης και τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου για τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.


Η ΕΠΙΣΤΟΛH ΨΥΛΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΑΤΣΙΚΑ
(4/2)

«Κύριε διευθυντά,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ σε πρόσφατη συγκέντρωσή τους αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ να επαναβεβαιώσουν την υποστηριξή τους στο πρόσωπό μου ως εκλεγμένου εκπροσώπου τους στο ΔΣ του πρακτορείου, απορρίπτοντας κάθε ιδέα για νέες εκλογές. Μετά την εξέλιξη αυτή και για να αρθεί το όποιο «κώλυμα» τίθεται ,είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω : 1.Την απαλλαγή μου από οποιοδήποτε «αξίωμα» -όπως αυτό του συντονιστή ή υπεύθυνου της διαδικτυακής τηλεόρασης του πρακτορείου ,αν και δεν νομίζω ότι το Προεδρικό Διάταγμα θέτει τέτοιο ζήτημα με δεδομένο ότι δεν είμαι ούτε διευθυντής,ούτε αρχισυντάκτης ούτε προιστάμενος. Πολύ περισσότερο καθώς δεν είχα κανέναν τίτλο όταν εξελέγην πριν δύο χρόνια. 2.Σας ζητώ επίσης να κόψετε από το μισθό μου το επίδομα του 10% ,που μου είχε χορηγήσει ο πρώην ΓΔ του ΑΠΕ,Α.Χριστοδουλίδης το 1993 και για το οποίο επίσης με εγκαλείτε. Σας δηλώνω ότι με την ΟΜΟΦΩΝΗ γνώμη των εργαζομένων παραμένω εκπρόσωπος στο ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ μέχρι τη λήξη της θητείας μου,μετέχοντας κανονικά στις συνεδριάσεις του ΔΣ.
Μετά τιμής»

Η απάντηση Μάτσικα στην επιστολή Ψύλλου:
«Αγαπητέ συνάδελφε,

Κατ΄ αρχήν λυπάμαι ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τη νομιμότητα των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΕ/ΜΠΕ. Είναι ακόμη πιο λυπηρό το γεγονός, ένας εκπρόσωπος εργαζομένων να δημιουργεί.... προβλήματα στη λειτουργία του εθνικού πρακτορείου και στους συναδέλφους που τον τίμησαν με την ψήφο τους όταν μάλιστα υπάρχουν πολύ μεγάλα θέματα ανοιχτά (προϋπολογισμός που δεν φθάνει ούτε για τη μισθοδοσία του έτους, χάος στο Λογιστήριο, ένταξη στις ΔΕΚΟ, μειώσεις μισθών, πλαφόν κλπ.).

Καλό θα είναι επίσης να ενθυμείσθε ότι πριν από μία βδομάδα ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΤΕ την απόφαση του Δ.Σ. να παραμείνετε ως παρατηρητής μέχρι ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, σύμφωνα και με τα πρακτικά. Αντ΄ αυτού καλέσατε σε συγκέντρωση τους συναδέλφους όπου λέτε ότι επαναβεβαιώθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η υποστήριξή τους στο πρόσωπό σας

Δυστυχώς η εκλογή σας, κ. Ψύλο, όπως αρκετό καιρό πριν σας είχα ενημερώσει, έγινε παράτυπα αφού ΚΑΙ προϊστάμενος Τμήματος ήσασταν όπως συνεχίζετε να είστε σύμφωνα με το οργανόγραμμα της προηγούμενης Γενικής Διεύθυνσης, ΚΑΙ επίδομα θέσης λαμβάνατε για το οποίο βεβαίως και ΔΕΝ σας εγκαλώ, όπως γράφετε στην επιστολή σας (αφού σας είχε χορηγηθεί το 1993 ως προϊστάμενος βάρδιας στο Τμήμα Διεθνών Ειδήσεων).

Είναι επίσης αδιανόητο η νομιμότητα να τίθεται σε ψηφοφορίες, πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Η νομιμότητα είναι μία και αυτό οφείλουμε να το κατανοήσουμε όλοι. ΄Οσο για την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση που αναφέρετε στην επιστολή σας, θα μου επιτρέψετε να μη συμφωνήσω, γνωρίζοντας τις τοποθετήσεις συναδέλφων μας.
Σας υπενθυμίζω την απόφαση του Δ.Σ. ότι θα μετέχετε ως παρατηρητής μέχρι να γίνουν νέες εκλογές. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι είναι προτιμότερο να μετέχετε ως κανονικό μέλος αφού εκλεγείτε ΝΟΜΙΜΑ. ΄Αλλωστε, δεν κατανοώ πού είναι το πρόβλημα, αφού ομόφωνα οι συνάδελφοί μας έχουν τη δυνατότητα να σας επανεκλέξουν.

Να σας επισημάνω επίσης ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την απαλλαγή σας από τη θέση του προϊσταμένου της διαδικτυακής τηλεόρασης ΤΩΡΑ, αλλά αυτό θα έπρεπε να το είχατε κάνει πριν από την εκλογή σας. Τώρα ο μόνος ΝΟΜΙΜΟΣ τρόπος είναι να υποβάλετε την παραίτησή σας και να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα.

TI ANΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ - ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Αθήνα, 03-01-2011
Ενημερωτικό Σημείωμα
Σας ενημερώνω ότι,

Κατόπιν μελέτης του νομικού πλαισίου, του πδ 191/2008 που αποτελεί το ιδρυτικό καταστατικό της εταιρίας «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΕ», έχω να παρατηρήσω, επισημάνω και υπογραμμίσω τα εξής:
Στην προκείμενη περίπτωση έχει εφαρμογή το πιο πάνω π.δ 191/2008, με το οποίο ιδρύθηκε η εταιρία με την επωνυμία Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε και ταυτόχρονα αποτελεί το ισχύον καταστατικό της.- Πιο συγκεκριμένα τυγχάνει εφαρμογής το άρθρο 8 που αναφέρεται στη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.-
Ειδικότερα σύμφωνα με την παράγραφο 1 στ του άρθρου 8 του πιο πάνω π.δ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας ΑΠΕ – ΜΠΕ ΑΕ αποτελείται και από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στην εταιρία, ο οποίος εκλέγεται από το σύνολο των εργαζομένων.- Περαιτέρω η παρ. 6 του άρθρου 8 προβλέπει επακριβώς τη διαδικασία εκλογής για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.- Σύμφωνα δε με το εδάφιο ε της παρ. 6 του άρθρου 8 δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας διευθυντικά στελέχη της, όπως Διευθυντές Διευθύνσεων, Αναπληρωτές Διευθυντές, Αρχισυντάκτες και Προϊστάμενοι Τμημάτων.- Επομένως αν ο Κος Ψύλλος κατέχει κάποια από τις πιο πάνω θέσεις, δε μπορεί να εκλεγεί ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δσ της εταιρίας.- Αν παρόλα αυτά εκλέχτηκε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, ώστε να είναι μέλος του δσ, η εκλογή του αυτή είναι άκυρη και θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία επιλογής άλλου εργαζόμενου προκειμένου να αποτελέσει μέλος του δσ της εταιρίας.- Το ορθό θα ήταν στο μεταξύ να μη συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δσ.-
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να παρατηρήσω, σε συνδυασμό και με το από 30.12.2010 ενημερωτικό μου σημείωμα, ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3429/2005 ισχύουν πλέον, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα για το δ.σ της εταιρίας, τα εξής, χωρίς όμως να επηρεάζεται το εδ. ε της παρ. 6 του άρθρου 8 του πδ 191/2008:
1. ………………………………...
2. Ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, δεν μπορεί να ξεπερνά τους εννέα. Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν έως δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών του άρθρου 10 του παρόντος νόμου. Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των εκπροσώπων των εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση διεξάγονται από την εφορευτική επιτροπή της πλέον αντιπροσωπευτικής δευτεροβάθμιας – και αν δεν υπάρχει τέτοια – της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της δημόσιας επιχείρησης και η εκλογή τους γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η διαδικασία των αρχαιρεσιών, ο καθορισμός των τοπικών εφορευτικών επιτροπών, ο χρόνος και οι λεπτομέρειες της ψηφοφορίας και η εξαγωγή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελούν έργο της επιτροπής αυτής, που προεδρεύεται από δικαστικό αντιπρόσωπο, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11 του ν. 1264/1982.
3. Ειδικές διατάξεις που προβλέπουν τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών εκπροσώπων επαγγελματικών οργανώσεων και παραγωγικών τάξεων διατηρούνται σε ισχύ, αλλά τα μέλη που ορίζονται βάσει των διατάξεων αυτών συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας επιχείρησης και καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ορίου των εννέα μελών. Αν με την προσθήκη αυτή προκύπτει άρτιος αριθμός μελών, εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α΄). Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, των επαγγελματικών οργανώσεων και των παραγωγικών τάξεων προτείνονται μέσα σε προθεσμία δύο μηνών αφότου ειδοποιηθούν σχετικά από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Έως τον ορισμό των εκπροσώπων του προηγούμενου εδαφίου, το διοικητικό συμβούλιο συγκροτείται και λειτουργεί νόμιμα και χωρίς τα μέλη αυτά.

Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΑΠΕ – ΜΠΕ ΑΕ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΙΩΓΑΣ