ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Αντισυνταγματικός ο «τυποκτόνος» νόμος Σημίτη





Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από τον Αρειο Πάγο οι εξοντωτικές αποζημιώσεις από αγωγές σε βάρος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμιση. «Μόνη η εμβέλεια ενός σταθμού δεν αρκεί για τη θεμελίωση τόσο μεγάλης χρηματικής ικανοποίησης, αλλά θα πρέπει αν γίνεται στάθμιση του είδους και της βαρύτητας της προσβολής», επισημαίνει απόφαση της 2ης τακτικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Mε πλειοψηφία 27-1 κρίθηκε ότι οι.... υπέρογκες αποζημιώσεις του νόμου μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από εκείνη που επιχειρείται να διορθώσουν. Είναι γεγονός ότι εξαιτίας τέτοιων αποζημιώσεων πολά ΜΜΕ έκλεισαν ή κινδύνεψαν να βάλουν λουκέτο.
«Η βλάβη από το πρόστιμο μπορεί να είναι δυσανάλογα επαχθέστερη από την επιδιωκόμενη με το πρόστιμο ωφέλεια», επισημαίνεται στην απόφαση. Ο παραλογισμός του «τυποκτόνου» νόμου Σημίτη ήταν πασιφανής από το γεγονός ότι η συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου αποζημιώνεται με περισσότερα χρήματα απ ότι η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Η υπόθεση ανεπέμφθη στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ως ζήτημα εξαιρετικής σημασίας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση ουσιαστικά αναγκάζεται να αλλάξει το νόμο, ο οποίος ήδη έχει χάσει την ισχύ του στα δικαστήρια.