ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ζητούν από τον Μπόμπολα να μη μπερδεύεται στα πόδια τους!





ENTONO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι να ζητούν από τον έχοντα το 70% να μην ανακατεύεται στα της εφημερίδας και να μην μπερδεύεται στα πόδια τους! Είναι οι ίδιοι που πριν δύο χρόνια πέταξαν έξω από την εφημερίδα έναν άλλο μέτοχο που είχε τότε το 40%... Τώρα βέβαια τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, αλλά από τη στιγμή που.... έγινε η αρχή, κάποιοι λένε ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Φυσικά αναφερόμαστε στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα τεκταινόμενα στο Πρώτο Θέμα.
Χθες οι εργαζόμενοι μετά από γενική συνέλευση την οποία συγκάλεσε ο εκπρόσωπος στο μεικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, Σπύρος Γκουτζάνης, με ψήφισμά τους δηλώνουν ότι θα υπερασπίσουν τη διοικητική αυτονομία της εφημερίδας, με τη μορφή που λειτουργεί από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα». Επίσης καλούν «την εταιρεία Πήγασος, που μετέχει εκδοτικά και στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, να σεβαστεί τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και τη διοικητική αυτονομία της εφημερίδας, όπως έχει δεσμευτεί εξ αρχής και να απόσχει από κάθε ενέργεια που πλήττει την αυτονομία αυτή»!
Κάποιοι βέβαια λένε ότι αν φύγεις από το μαντρί είναι πιο εύκολο να σε φάνε οι λύκοι. Αν φύγεις δηλαδή από το (ισχυρό) συγκρότημα του Μπόμπολα θα χάσεις την ασφάλεια που σου προσφέρει η οικονομική ομπρέλα ενός μεγάλου συγκροτήματος με πόρους κλπ. Αυτό με βάση τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες και ανατροπές δεν ευσταθεί, καθώς όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει στα λεγόμενα «ισχυρά μαγαζιά» και μάλιστα στον ίδιο τον Πήγασο.
Είδαμε περικοπές σε μισθούς, απολύσεις και εθελουσία έξοδο στον ΔΟΛ που προκάλεσαν πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποιήσεις στη Μιχαλακοπούλου. Σε περικοπές στους μισθούς προχώρησε και ο Μπόμπολας εξωθώντας μάλιστα στην έξοδο πολλά διευθυντικά στελέχη. Οι περισσότεροι από αυτούς απείλησαν με παραιτήσεις και το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί εκτός Πήγασου ο διευθυντής σύνταξης του Εθνους της Κυριακής Δ. Δουρής.
Κάποιοι λένε ότι η χθεσινή ανακοίνωση των εργαζομένων και δημοσιογράφων του Πρώτου Θέματος πέραν του ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μέσον πίεσης προς τον Πήγασο, ήρθε και ως απάντηση σε αυτούς που διέδιδαν ότι κανείς δεν θα ακολουθήσει τους Αναστασιάδη – Καραμήτσο σε περίπτωση που αυτοί τα σπάσουν με τον Μπόμπολα. Παράδειγμα τα όσα είχαν γραφεί στη στήλη Αλ Κάιντα του zougla.gr:
«Αυτοί που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση ηρωικής εξόδου είναι τρεις κι ο κούκος.
Αφήστε που υπάρχει η πιθανότητα μαζί με τον κούκο τελικά να φύγουν δύο και όχι τρεις…
Οπότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να καθίσουν στα αυγά τους και να συνηθίσουν στην ψυχολογία του υπαλλήλου…
Διαφορετικά, επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας βγουν στην αγορά με νέο φύλλο να… προκαλέσουν την τύχη τους»
.

Ακολουθεί το ψήφισμα που εξέδωσαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι στο Πρώτο Θέμα:

«Εμείς οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» καταγγέλλουμε ότι, όπως καταδεικνύει πλήθος συντονισμένων δημοσιευμάτων επί σειρά εβδομάδων, βρίσκεται σε εξέλιξη μεθοδευμένη επιχείρηση υπονόμευσης της εφημερίδας που, από την αρχή της κυκλοφορίας της, παραμένει πρώτη στην Ελλάδα. Η επίθεση αυτή εκπορεύεται από συγκεκριμένα εκδοτικά και επιχειρηματικά κέντρα, τα οποία υλοποιούν σχέδιο με στόχο να πληγεί το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας και, μάλιστα, σε περίοδο κρίσης.
Η γενική συνέλευση των εργαζομένων στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» δηλώνει κατηγορηματικά ότι:

1. ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» από επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα, όποιον κι αν εκπροσωπούν.

2. ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ, με τη μορφή που λειτουργεί από την ίδρυσή της και όλη την τελευταία πενταετία -σε απόλυτη συνεργασία δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικού προσωπικού- ως εχέγγυο της επιτυχημένης πορείας που έχει φέρει το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» στην πρώτη θέση, χάρη σε ένα σχήμα διοίκησης το οποίο εξασφαλίζει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και εγγυάται ακόμη καλύτερο μέλλον. Ένα σχήμα που λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της εφημερίδας.

3. ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΕ ΕΞΩΘΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ ΕΡΓΟ, από όπου κι αν προέρχονται αυτές και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας, με τη μαχητικότητα και την αποκαλυπτικότητα που καθιέρωσαν την εφημερίδα πρώτη στη συνείδηση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού

4. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ και δηλώνουμε αποφασισμένοι -με τη συμπαράσταση των αναγνωστών μας- να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση η οποία και αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για την προστασία των δικαιωμάτων και των αποδοχών των εργαζομένων, σε μια περίοδο που είναι γνωστό ότι εκτυλίσσεται προσπάθεια να πληγούν από συγκεκριμένα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

5. ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΠΗΓΑΣΟΣ», που μετέχει εκδοτικά και στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», να σεβαστεί τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και τη διοικητική αυτονομία της εφημερίδας, όπως έχει δεσμευτεί εξ αρχής και να απόσχει από κάθε ενέργεια που πλήττει την αυτονομία αυτή.

6. ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ να ενημερώσει τους μετόχους, την ΕΣΗΕΑ και οποιοδήποτε αρμόδιο για την ελευθερία του Τύπου φορέα σχετικά με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, αλλά και να συνεχίσει να τους ενημερώνει για τις θέσεις των εργαζομένων.